Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi Üyesi Teoman Gökçe istifasıyla ilgili açıklamada Daire'nin kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı, hâkimlik-savcılık teminatı ve masumiyet karinesinden uzaklaştığını savundu. Gökçe, 17 Aralık 2013 tarihinden sonra Birinci Daire'nin "siyasi mülahazalarla hareket eden bir rotaya oturduğunu" öne sürdü.
2014 yaz kararnamesiyle Daire'nin bu rotadan kurtulacağını inandığını belirten Gökçe, “kararname görüşmeleri sonrası ortaya çıkan tablo mevcut ümidimi de yok etmiştir.” dedi.
'Değer yargılarıma zarar verecek'
Gökçe açıklamasında “Birinci Daire’de görev yapmaya devam etmemin hukuki, meslekî ve vicdanî değer yargılarıma zarar vereceği düşüncesiyle, istifa ediyorum” dedi. Gökçe, bugün tamamlanan yaz kararnamesi görüşmelerinde Türk yargı tarihine “Kıyım Kararnamesi” olarak geçeceğini savundu:
"Önceki kararnamelerden daha hukuksuz, daha ilkesiz ve daha tutarsız atamalar gerçekleştirilmiştir. Bu kararname ile; 200’den fazla Cumhuriyet başsavcısı ve mahkeme başkanı ile Cumhuriyet savcısı ve hâkimin; haklarında görev yerlerinin değiştirilmesini gerektirecek hiçbir soruşturma ve disiplin cezası bulunmamasına, görev yerlerindeki meslektaşları tarafından büyük bir sevgi, saygı ve takdirle anılmalarına, yine Birinci Daire tarafından oybirliğiyle daha birkaç yıl öncesinde bu unvanlara atanmış olmalarına rağmen, talepleri olmaksızın, bu görevlerinden alınarak, yargı bağımsızlığı, hâkimlik-savcılık teminatı ilkeleri ile atama-nakil yönetmeliği, prensip kararları ve Kurul’un yerleşik uygulamaları hiçe sayılarak başka yerlere atanmışlardır.”
Gökçe, mazeret ve disiplin halleri dışında hiçbir şekilde 2 yıldan önce atama yapılmasının mümkün olmadığını vurguladı. Yaz kararnamesi ile, bulundukları yerlerde iki yılını doldurmayan 150'ye yakın hâkim ve Cumhuriyet savcısının görev yerinin değiştirildiğini belirtti. Gökçe, üç ay önce görev yeri değiştirilen hâkim ve savcıların da tekrar başka yerlere atandığını belirtti.
Gökçe'nin istifasına neden olan yaz kararnamesi henüz resmi olarak duyurulmadı. Bu atamaların HSYK'nın internet sitesinden açıklanması bekleniyor.
Olağanüstü çağrıya uymamıştı
HSYK Birinci Dairesi Üyesi Teoman Gökçe, 3,5 yıldır bu dairede görev yapıyordu. Gökçe, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile HSYK arasında olağanüstü toplantı çağrısıyla başlayan krizde, rapor alarak toplantıya katılmayan üyeler arasında yer almıştı.
Hükümet, bazı üyelerin toplantıya katılmamasının ardından HSYK'da Adalet Bakanı'nın etkisini arttıran ve askıya alanan HSYK Kanun Teklifi'ni görüşerek Meclis'ten geçirmişti.
Kaynak: Al Jazeera