HSYK'dan, AK Parti'nin hazırladığı kanun değişikliğine ilişkin yapılan açıklamada ''Kanun değişikliğiyle kurul Adalet Bakanı'na bağlanıyor. Yapılan değişiklik anayasaya ve bağımsız bir kurulun oluşumuna aykırıdır. Teklif, kurul üyelerini Yürütme organına bağımlı hale getirmektedir'' ifadeleri kullanıldı.
İşte 66 sayfalık açıklamadan satırbaşları:
* Öncelikli olarak anayasa referandumu ile değişen HSYK’nın Venedik kriterlerine göre değiştirilmesi Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi kriterlerine aykırılık teşkil etmektedir.
- Teklifteki düzenlemeler Adalet Bakanlığı ve Müsteşarı hakkında söylenen ve yazılan ulusal ve uluslararası hususlara tamamen aykırıdır. Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın Daire Başkanı olması söz konusu değildi.
- Söz konusu değişiklikle dönüştürme ve siyasallaştırma açıkça görülmektedir. Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın HSYK’da yer almasının daha önce yapılan açıklamalara terstir.
- HSYK’nın yargı bağımsızlığı açısından önemli unsur olan etkin itiraz sistemini ortadan kaldırmaktadır.
- Adalet Bakanlığı kurul üzerinde böyle bir yetkiye sahip olması, kurul üyelerinin yürütme organına bağlı hale getirecektir.
- Kurul'da görev yapacak müfettişler hakimler, genel sekreter yardımcıları, teftiş kurulu adayların belirlenmesinde yetki Adalet Bakanlığı’na bırakıldığından, HSYK’nın bağımsızlığını ortadan kaldıran bir düzenlemedir.
- Düzenleme ile Kurul Adalet Bakanlığı’na bağlanıyor.
- Teklifle HSYK’nın siyasallaştırılmaya çalışıldığı açıkça görülmektedir.
- Düzenleme Anayasa’nın hukuk devleti ilkesine aykırıdır.
- Teklif kurul üyelerini yürütme organına bağımlı hale getirmektedir.
- Kurulun bağımsızlığını ortadan kaldırmaktadır.
HSYK BAŞKAN VEKİLİ: KİŞİSEL DEĞERLENDİRMELERİM
66 sayfalık uzun açıklamanın girişinde HSYK Başkan vekili Ahmet Hamsici, ''2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile 6087 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu'nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Yasa Teklifine ilişkin kişisel bazı değerlendirmelerimi içeren ve 10.01.2014 tarihinde yapılacak Adalet komisyonu görüşmelerinde değerlendirilmek üzere TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Üyelerine elektronik posta yolu ile göndermiş olduğum, ekteki raporu bilgi ve taktirlerinize sunar, yapılacak olan çalışmaların ülkemiz ve milletimiz adına hayırlı olmasını dilerim'' ifadelerine yer veriyor.
ADALET BAKANI BOZDAĞ 'AÇIKLAMA YAPMA YETKİLERİ YOK' DEMİŞTİ
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ''HSYK'nın açıklama yapma yetkisi yok'' demişti.
CEMİL ÇİÇEK'TEN DE CEVAP GELDİ
Meclis Başkanı Cemil Çiçek, sabah saatlerinde açıklama yaparak düzenlemenin Anayasa'ya haykırı olduğunu söyleyen HSYK üyelerine, cevap verdi.
'HERKES DÜŞÜNCESİNİ SÖYLER'
Çiçek, "Anayasa'ya uygunluk ilk incelenecek konudur. Her kanun tasarını Meclis'e geldiğinde tartışılır. Tartışma yapılır. Herkes düşüncesini söyler. Komisyon üyesi arkadaşlarımız bundan istifade eder.'
'SİYASET YAPACAKLARSA GELİRLER BİR PARTİYE GİRERLER'
"Siyaset yapacaklarsa gelirler bir partiye girerler. Kayıt dışı siyasetten ne kalıyorsa biz onu yapıyoruz. Filanca kuruluş benden çok siyaset yapıyor. Kendi görevleri dışiında kayıt dışı siyaset yapıyor. Herkes vicdan muhasebesi özeleştiri yapsın." ifadelerini kullandı.