HSYK Firarda

Yapısında değişiklik düşünülen HSYK ile ilgili yasa teklifini hükümet rafa kaldırdı ancak sağlık gerekçelerini öne sürerek toplantıya katılmayan bazı Kurul üyeleri, önemli kararların alınmasını engelliyor.

Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Bekir Bozdağ'ın çağrısına rağmen 8 HSYK üyesi rapor alarak Genel Kurul'un toplanmasını engelliyor. 8 üyenin aynı anda rapor alarak, HSYK'yı kilitlemesi tepkilere neden olurken, AK Parti'nin önümüzdeki hafta kanun teklifini yeniden Meclis Genel Kurulu'nda ele alması bekleniyor. Adalet Bakanı Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Genel Kurulu'nu önceki gün olağanüstü toplantıya çağırdı. Bakanlar Kurulu'na katılmayan Bozdağ ve Müsteşar Kenan İpek, toplantıya geldi. Ancak toplantı yeter sayısı bulunamadığı için toplantı gerçekleşemedi. HSYK Genel Kurulu'nun toplanabilmesi için 22 üyeden 15'inin hazır bulunması gerekiyor.

TOPLANTI YETER SAYISI İÇİN 15 ÜYE GEREKİYOR

22 üyeli Kurul'da yalnızca 14 üye toplantıya icabet edince yeterli çoğunluk sağlanamadığı için HSYK Genel Kurulu toplanamadan dağıldı. Toplantıya Başkan Vekili Ahmet Hamsici'nin de aralarında bulunduğu 8 üye katılmadı. Toplantıya katılmayan 8 üyenin bir önceki toplantıya da katılmadığı ortaya çıktı. Bu üyelerin her iki toplantı öncesi aynı anda aynı sağlık kuruluşundan rapor aldıkları öğrenildi. Toplantılara katılmayan üyeler şu isimlerden oluştu: Başkanvekili Ahmet Hamsici, üyeler Nesibe Özer, Ahmet Berberoğlu, Hüseyin Sertel, Bülent Çiçekli, Resul Yıldırım, Teoman Gökçe ve Ahmet Kaya.

TEFTİŞ KURULU VE HSYK'YA KRİTİK ATAMALAR YAPILACAKTI

Bazı üyelerin rapor alarak ısrarla katılmadığı HSYK Genel Kurulu toplanabilseydi Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın sunacağı tekliflerle HSYK Genel Sekreterliği ve Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda kapsamlı görev değişiklikleri görüşülecekti. Genel sekreter ve yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkan ve yardımcıları ile başmüfettişlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 90 müfettişin değiştirilmesi konuları Kurul'da oylanacaktı. HSYK'da 7 üyenin direnişi nedeniyle yaşanan tıkanma, kanun teklifini yeniden gündeme getirdi. TBMM Genel Kurulu'nda askıyla alınan HSYK teklifi yeniden gündeme alındı.

Yeniden gündeme alacağız

HSYK üyelerinin kritik kararların alınacağı toplantıları sabote etmesi üzerine hükümet, bir süredir rafa kaldırdığı yasa düzenlemesini yeniden gündeme aldı. Dün toplanan Adalet Komisyonu öncesi açıklamalarda bulunan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM Genel Kurulu'nda, AFAD ile ilgili teklifin kanunlaşmasının ardından HSYK Kanun Teklifi'ni ele almayı planladıklarını açıkladı. 'Teklifin kalan maddelerini görüşeceğiz. Tekliften bazı maddeler çıkacak, bazıları ise değişecek' diyen Bozdağ, yasa teklifinde hangi değişikliklerin olacağıyla ilgili ayrıntıya girmedi.

Yeni Şafak

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu