İlhan Toprak / Yeni Şafak
HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer, Türkiye'yi 'Can güvenliğim yok' diyerek AB delegasyonuna şikayet etti. Bağımsız Uzman Thomas Giegerich başkanlığındaki AB Komisyonu'nun HSYK 2. Dairesi ile yaptığı toplantıda Daire Başkanı Özer, resmi toplantıda söyleyeceklerinin kendi kişisel görüşü olduğunu ifade ederek başladığı sözlerine 'Muhalif kanatta yer aldığım için benim can güvenliğim yok' dedi. Bu sözlerine daire üyelerinin tepki göstermesi üzerine Özer, 'Üyelerle bile uyumlu çalışmıyoruz' diyerek toplantıyı terk etti.
YALNIZ BAŞKAN KONUŞUR!
Thomas Giergecth başkanlığındaki AB Komisyonu heyetinin ziyaret programının dünkü ayağında HSYK 2. Dairesi ile toplantı vardı. HSYK binasında yapılan toplantıya 2. Daire Başkanı Nesibe Özer'in agresif bir şekilde girmesi dikkat çekti. Toplantıya daire üyeleri, genel sekreter yardımcıları, daire tetkik hakimleri, teftiş kurulu üyeleri de katıldı. Toplantıda konuşmak isteyenlere, 'Ben Daire Başkanı olarak konuşuyorum' diyerek söz hakkı tanımayan Özer, toplantıyı terk edene kadar kimsenin konuşmasına izin vermedi.
CAN GÜVENLİĞİM YOK
Toplantıda Özer, agresif hareketleriyle dikkat çekerken, baştan sona süren gerginliği ses tonuna ve konuşmasına da yansıdı. 17 ve 25 Aralık darbe girişimleri sonrası kendisinin muhalif kanatta kaldığını dile getiren Özer, tehdit altında olduğu şikayetini şu sözlerle AB Komisyonu'na iletti: 'Biz bu 3 aylık süreçte bazı arkadaşlarımızla muhalif kanatta kaldık. Benim can güvenliğim yok...' Nesibe Özer, konuşmasında HSYK Dairelerinin üyeleri ile ilgili değişimi de şikayet konusu yaparak, '2. Daire' olarak üyelerle birlikte çalışma uyumlarının bulunmadığını iddia etti ve 'Biz 1. Daire'nin üyelerinin değişmesine de itiraz ettik' ifadesini kullandı.
HEM RESMİ HEM KİŞİSEL
Toplantının başlangıcında konuşan Nesibe Özer, resmi bir delegasyon heyeti ile yapılan görüşmede 'kendi görüşlerini' dile getiren ilk isim oldu. HSYK Başkanvekili Ahmet Hamsici'nin HSYK Kanunu değişikliği ile ilgili eleştirilerinin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ı AB'ye şikayet etmek olarak algılandığını ileri süren Özer, 'Ben burada şikayet etmek için konuşmuyorum. Bu söyleyeceklerim benim kişisel görüşlerimdir' diyerek resmi toplantıda kişisel görüşlerini açıkladığını belirtti. Ancak Özer'in hangi sözlerinin resmi hangilerinin kişisel olduğu tam olarak anlaşılamadı.
Toplantıyı terk etti
Agresif hareketleriyle dikkat çeken HSYK 2. Başkanı Nesibe Özer'in toplantıdaki sert sözlerine üyeler tepki gösterdi. Özer'in 'Can güvenliğim yok' iddiasını saçma bulan diğer HSYK üyeleri eleştirilerini yöneltince, Nesibe Özer de HSYK tarihinde eşine az rastlanır bir davranışta bulunarak 'Protesto ediyorum' dedi ve toplantıyı terk etti. Toplantıda bulunan isimlerden avukat kökenli Ali Aydın, 'Başkanın sözlerini şık ve demokratik bulmuyorum' dedi. HSYK Kanunu'nda yapılan değişikliğe karşı çıkmasıyla kamuoyunun tanıdığı HSYK Üyesi Ulvi Yüksel de toplatıda gergin olan isimlerdendi. Yüksel, 'Ben de HSYK Kanunu'nun değişmesine karşıydım. Yasama organı bir değişiklik yaptı ve bu Anayasa Mahkemesi'ne gitti. Anayasa Mahkemesi bunun bir kısmını iptal etti ve siz bunu uyguluyorsunuz. Bu hukuk devletinin bir gereğidir' şeklinde konuştu.
Dersine iyi çalışmış
2010 yılında yapılan anayasa değişiklikleri sonrası 6524 Sayılı Yasa ile HSYK'nın yeniden düzenlenmesi AB tarafından yakından takip ediliyor. Bu ziyaretler istişare niteliğinde olup, Türkiye İlerleme Raporlarına da yansıyor. AB Komisyonu Bağımsız Uzmanı Thomas Giegerich ve beraberindeki heyet, 5-8 Mayıs 2014 tarihleri arasında HSYK'nın 1., 2. ve 3. Daireleri ile ayrı ayrı toplantılar gerçekleştirdi. Ayrıca Adalet Bakanlığı, Yargıtay, hukukla ilgili sivil toplum örgütleri ile de biraraya gelindi. Bu arada Giegerich'in toplantılar öncesi 17-25 Aralık darbe girişimlerinin ardından hükümetin attığı adımlar konusunda genişçe 'brife' edildiği anlaşıldı. Giegerich'in katıldığı her toplantıda muhataplarına ısrarla 'hükümetin yargıya müdahalesi' iddiasına yönelik sorular sorduğu öğrenildi.