İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'nın Kırım'da uluslararası insani hukuk çerçevesinde özellikle vatandaşlık haklarının korunmasıyla ilgili birçok yükümlülüğü yerine getirmediğini, Kırımlıların Rus vatandaşlığına geçmemeleri halinde kendi topraklarında yabancı sayıldıklarını bildirdi.
Kırım'ın ilhak sürecinin başladığı Şubat 2014'ten beri Rus kanun ve politikalarının Kırım'da uygulanmasının insan hakları üzerindeki etkilerini inceleyen 37 sayfalık raporla birlikte bir video yayımladı. Raporda, Kırım Tatar topluluğu üyeleri, aktivistler, gazeteciler, avukatlarla yapılan 42 mülakat yer aldı. Raporda ve videoda, Rusya'nın eylemlerine karşı çıkan Kırım Tatarları, aktivistler ve gazetecilere yönelik tehdit ve tacizleri belgelendi.
Rapora göre, Ukrayna vatandaşı olarak kalmak isteyen Kırımlılar "kendi topraklarında yabancı" kabul ediliyor ve bu kişilere Rus vatandaşı olmaları konusunda karar vermeleri için bir ay süre tanınıyor. Bu kişilere eğer Rus vatandaşı olmazlarsa bunun sonuçlarına katlanacakları söyleniyor.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Avrupa ve Orta Asya araştırmacısı Yulia Gorbunova, dünyanın dikkati Ukrayna'nın doğusundaki savaş durumuna çevrilmişken Kırım'da hak ihlallerinde bir artışın gözlemlendiğini belirtti.
RUSYA VATANDAŞLIK SEÇME HAKKI VERMİYOR
Gorbunova, "Rusya halka vatandaşlık seçme hakkı vermiyor, eğer Rus vatandaşı olmazlarsa ayrımcılıkla karşılaşacaklarını söylüyor. Bu uluslararası hukukun açık olarak ihlalidir" ifadesini kullandı.
Kırım'daki duruma birçok ülkenin karşı çıktığını belirten Gorbunova, "Bu insan hakları ihlallerini durdurmak için yeterli değil. Daha fazlası yapılmalı ve dünya Kırım'da olanlarla ilgili gözünü daha açık tutmalı" değerlendirmesini yaptı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporunda, uluslararası toplum ve örgütlerin Kırım'daki insan hakları ihlallerini gündemlerinde tutmaları gerektiği belirtildi. Raporda, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine Kırım'daki durumla ilgili karar alınması yönünde baskı yapılması gerektiği ifade edildi.
Raporda, ayrıca "BM'nin ilgili insan hakları mekanizmalarının, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Avrupa Konseyi'nin Kırım'a geçişine izin verilmeli ve yarımadada daimi varlık göstererek oradaki durumla ilgili çalışmaları sağlanmalı" denildi.