Hollanda da Doğu Türkistan’daki zulme ‘soykırım’ dedi

ABD ve Kanada’nın ardından Hollanda da Doğu Türkistan’daki zulme ‘soykırım’ dedi.

Hollanda parlamentosu, Çin yönetiminin Uygurlara yönelik uyguladığı baskıyı soykırım olarak niteleyen önergeyi kabul etti. Hollanda, Doğu Türkistan’daki zulmü ‘soykırım’ olarak ifade eden ilk Avrupa ülkesi oldu.

Hollanda parlamentosundan geçen, ancak hukuki bir bağlayıcılığı bulunmayan soykırım önergesinde, Çin hükümetinin “doğumları önlemeye yönelik aldığı tedbirleri” ve “ceza kampları kurması” gibi eylemlerinin genel soykırım sözleşmesi olarak kabul eden Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi kapsamına girdiği belirtildi. 

Önergede, “Çin’de Uygur azınlığa yönelik soykırım yaşandığı” ifadesi yer aldı. 

Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin muhafazakar Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi, Bakanlar Kurulu’nun herhangi bir özel önlem almasıyla ilgili karar içermeyen önergeye karşı oy kullandı. 

Tasarıyı, Hollanda Temsilciler Meclisine öneren Sjoerd Wiemer Sjoerdsma, tasarının kabul edildiğini duyurarak, “Çin’in Uygurlara muamelesi soykırımdır” dedi.

Doğu Türkistan Haberleri

Barın Katliamı: Doğu Türkistan direnişinin kanlı dönüm noktası
Taksitle Çin propagandası yapılır: Aydınlık
Çin rejimi Ramazan'da Uygur müslümanlarına yönelik baskıyı artırdı
Tayland sözünden dönerek 48 Uygur'u gece yarısı ölüme gönderdi
Çin, Uygur göçmenlerin iadesi için Tayland'a baskı yapıyor