Hizb’ut Tahrir Tutuklanmaları Yasaya Aykırı

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç: “Hizb-ut Tahrir üyelerinin tutuklanması, usul ve yasaya aykırı!”

Haber: Kenan Kıran / Yeni Akit

Evinde kitap ve dergi bulundurduğu gerekçesiyle tutuklanan sanıkların, savcının serbest kalmalarına yönelik itirazına rağmen tutuklu kaldıkları ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, Hizb-ut Tahrir adlı örgütün silahsız olduğuna dikkat çekti ve sanıkların mahkumiyetine karar verilmesinin usul ve yasalara aykırı olduğunu bildirdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Saraç’ın itirazını reddetti

Hizb-ut Tahrir üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan, evinde kitap ve dergi bulundurduğu gerekçesiyle tutuklanan sanıkların, savcının serbest kalmalarına yönelik itirazına rağmen tutuklu kaldıkları ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, Hizb-ut Tahrir davasında yargılanan sanıkların mahkumiyetlerine karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu bildirdi. Saraç, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 24 Eylül tarih, 2007/107 esas ve 2007/384 sayılı kararına itiraz etti ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na temyiz başvurusunda bulundu.

“ÖRGÜT SİLAHSIZ…”

Cumhuriyet Savcısı Nuri Ahmet Saraç, 10 Ekim 2007 tarihli temyiz başvurusunda sanıkların, “Yasadışı silahsız Hizb-ut Tahrir örgütü üyesi olmak” suçundan yargılandıklarını bildirildi.

Saraç, tüm sanıklar hakkında yasadışı silahsız Hizb-ut Tahrir terör örgütü üyesi olmak suçundan cezalandırılmaları amacıyla kamu davası açıldığını, yapılan yargılama sürecinde 1 Haziran 2005 tarihinde 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun yürürlüğe girdiğini, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nda ise 5532 sayılı yasa ile 29 Haziran 2006 tarihinde yapılan değişiklik ile yürürlüğe giren düzenleme yapıldığını hatırlattı.

“KARAR BOZULMALI…”

Saraç temyiz dilekçesinde; “Tüm dosya kapsamına göre sanıkların mensubu oldukları terör örgütü silahsız olup 3713 sayılı yasanın 7/1 maddesinde yapılan düzenleme ile ve 5237 sayılı TCK’nın 314 son maddesi delaletiyle sanıklar hakkında 5237 sayılı TCK’nın 220/2 maddesi uyarınca mahkumiyetlerine karar verilmesi gerekirken, sanıklar hakkında 3713 sayılı yasadaki değişiklik öncesi düzenleme uyarınca mahkumiyetlerine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, usul ve yasaya aykırı olan mezkur kararın bir kez de yüksek mahkeme Yargıtay tarafından incelenerek belirtilen ve sair nedenlerle kararın bozulmasına karar verilmesi kamu adına talep olunur” ifadelerini kullandı.

YARGITAY, TEMYİZ İTİRAZLARINI REDDETTİ

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Nuri Düzgün, Savcı Nuri Ahmet Saraç’ın başvurusunu değerlendirdi. Düzgün, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı adına yazdığı 24 Nisan 2008 tarihli yazıda, “Raşid-i Hilafet devletinin ihdasından sonra, Hıristiyan devletlerini cihat yolu ile kurulan hilafet devletine dahil etmek amacıyla silahlı mücadelenin başlayacağı” amaç edinildiği anlaşılmakla, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle usul ve yasaya uygun hükmün onanmasına talep ve dosya tebliğ olunur” denildi.

486 KİŞİ YARGILANIYOR

Hizb-ut Tahrir, terör örgütleri listesinde olmadığına ilişkin resmi yazı ve mahkeme kararlarına rağmen bu grubun üyesi olduğu iddiasıyla 486 kişi yargılanıyor. Yargılamalar neticesinde sanıklar hakkında istenen bin 591 yıl (1591) hapis cezasının onaylandığı, devam eden yargılamalarda ise 994 yıl hapis cezası istendiği belirlendi.

Hukuk Haberleri

Adalet Bakanlığı’ndan yeni yargı reformu: Suç tipine göre farklılaştırılmış ceza infazı geliyor
Danıştay bazı davaları öncelikli inceleyecek
Yemek ücreti ödemek istemediği için bursu düşürülen öğrenciye para iadesi kararı
İlhom Bochayev Özbekistan'a iade edilirse iki çocuğu öksüz kalacak
Babaları öldü, anneleri sınır dışı edildi... 5 yetim çocuk Türkiye'de kimsesiz kaldı