Hizbullah'ın Mayınla Ablukaya Aldığı Suriyeliler Açlıktan Ölüyor

Hizbullah milisleri, Şam'ın kuzeybatısında Lübnan sınırına yakın Madaya beldesinin etrafına mayın döşedi. Abluka altındaki beldede 23 kişi açlıktan öldü.

Hizbullah, Suriye'de başkentin kuzeybatısında Lübnan sınırına yakın Madaya beldesinin çevresine mayın döşeyerek, halkın beldeden dışarı çıkmasını engelliyor. Abluka altındaki beldeye temel gıda maddeleri dahi giremediği için geçen ay 23 kişi açlıktan hayatını kaybetti.

Şam'ın kuzeybatısındaki Zebadani ilçesinin yakınında, Barada Gölü'ne ev sahipliği yapan ve iç savaştan önce ülkenin tatil merkezlerinden biri olan Madaya, 193 gündür rejim güçlerinin kuşatması altında.

AA muhabirinin Madaya sağlık heyetinden edindiği sağlık raporuna göre, Aralık ayında 6'sı çocuk 23 kişi açlıktan, 8 kişi de beldeden kaçmaya çalışırken Hizbullah'ın belde çevresine döşediği mayınlar sonucunda yaşamını yitirdi.

Rapora göre, ihtiyaçlarını giderebilmek için Madaya'dan kaçmaya çalışanlara rejimin keskin nişancılarının yanı sıra kontrol noktalarındaki Hizbullah milisleri de ateş açıyor. Kışın da sert geçtiği beldedeki olumsuz yaşam koşullarından en çok yaşlılar ve çocuklar etkileniyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, beldede yokluk nedeniyle mevcut gıda maddeleri 15-20 katı fiyatla satılıyor. Kaynaklar, uluslararası kamuoyunun rejime bölgeye temel insani yardımların girmesi için baskı yapması gerektiğine işaret ederek, beldedeki en büyük eksikliğin ilaç ve sağlık malzemesi olmaması olduğunu belirtiyor.

Beldede bir kilo şeker 60 bin Suriye Lirası (yaklaşık 445 Türk Lirası), bir litre sıvı yağ 70 bin Suriye Lirası (yaklaşık 520 Türk Lirası), bir kilo birinç 40 bin Suriye Lirasına (300 Türk Lirası) satılıyor. Elektrik de verilmeyen beldede halk, yıkılmış evlerin enkazlarından topladığı tahta parçalarını yakarak ısınmaya çalışıyor.

Beldedeki yerel koordinasyon komitesi üyesi Samir Tateen, Esed güçlerinin 6 ayı aşkın süredir kuşattığı Madaya'da yaklaşık 70 kişinin açlıktan yaşamını yitirdiğini, 50 kişinin de çeşitli hastalıklara yakalandığını söylemişti.

-Trajedinin listesi

Madaya sağlık heyetinin raporundaki listeye göre ölümler şu nedenlerle gerçekleşti:

- N. ailesinden 3 aylık bebek - süt yetersizliği

- İ. ailesinden 6 aylık bebek - süt, mama eksikliği

- D. ailesinden 7 aylık bebek - süt, mama eksikliği

- U. ailesinden 3 günlük bebek - süt eksikliği

- Ş. ailesinden 1 günlük bebek - süt eksikliği

- L.M (kadın-57) - açlık

- S.H (kadın-60) - açlık

- M.A (29) - mayın

- A.A (45) - açlık

- H.H (58) - açlık

- M.H (42) - açlık

- M.A (50) - açlık

- S.A (66) - açlık

- M.C (64) - açlık

A.M (55) - açlık

- M.H (engelli-39) - açlık

- C.A (24) - mayın

- V.M (23) - mayın

- A.A (zihinsel engelli-40) - açlık

- A.R (45) - açlık

- M.K (67) - açlık

- A.Y (23) - mayın

- M.H (43) - açlık

- R.H (26) - keskin nişancı kurşunu

- A.H (20) - keskin nişancı kurşunu

- M.A (engelli-55) - açlık

- M.G (60) - açlık

- C.A (45) - açlık

- Madaya'nın bölgesinin konumu

Madaya, Şam'ın kuzeybatısında, başkenti Lübnan'a bağlayan karayolunda Zebadani'ye yakınlığıyla stratejik bir konumda. İki nokta arasındaki mesafe yaklaşık 10 kilometre.

Muhaliflerin Lübnan sınırına yakın son kalesi olan Zebadani ilçesi, geçen yıl ülkedeki en yoğun çatışmaların yaşandığı stratejik bölgelerden biri olarak öne çıkmıştı. Rejim, muhaliflere Lübnan'dan yardım ulaştıran yolu kesmek için Zebadani'yi havadan ve karadan yoğun kuşatma altına almıştı. Bu nedenle Zebadani'de yaşayan halkın Madaya'ya göç etmesiyle beldenin nüfusu yaklaşık 9 binden 40 bine çıkmıştı.

Madaya ve Zebadani, Lübnan'da muhaliflere destek veren Sünnilerin yaşadığı dağlık bölgede bulunuyor. İki bölgenin de rejimin elinde olması, muhaliflerin ağır zayiat verdirdiği, Lübnan içlerine girerek zaman zaman taciz ettiği Hizbullah için de hayati önem taşıyor.

(AA)

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu