Hizbullah'ın desteklediği eski başbakanlardan Necip Mikati, muhtemel başbakan adayları ile bir araya gelen Devlet Başkanı Mişel Süleyman ile görüşmesinden sonra Sünniler için ayrılan başbakanlık koltuğuna aday olduğunu açıkladı. Hariri ailesinden sonra Lübnan'ın en zengin kişisi olarak adlandırılan Mikati, 2005 yılında da başbakanlık koltuğuna 3 ay süreyle oturmuştu.
Refik Hariri cinayetini soruşturan Uluslararası Özel Mahkeme'nin olayı Hizbullah'la bağlantılandıracağının ortaya çıkmasından sonra örgüt Başbakan Saad Hariri'ye desteğini çekmişti. Hariri'nin safında yer alan Dürzi lider Velid Canbolat da Hizbullah'ın safına geçmişti. Lübnan'da yeni hükümetin kurulabilmesi için 128 sandalyeden en az 65'inin desteğinin alınması gerekiyor. Hariri liderliğindeki 14 Mart koalisyonunun 60, Hizbullah liderliğindeki 8 Mart koalisyonunun ise 57 sandalyesi bulunuyor. Canbolat öncülüğündeki kampın parlamenter sayısı ise 11.
Kendisinin Hizbullah'ın adayı olmadığını belirten Mikati, herkesin üzerinde ittifak ettiği bir isim olmak istediğini açıkladı. Hariri taraftarları ise Mikati'nin Hizbullah'ın adayı olduğunu, dolayısıyla bu hükümete kesinlikle destek vermeyeceklerini vurguluyor. Mikati, Hariri cinayetini araştıran özel mahkeme ile işbirliği yapıp yapmayacağı ile ilgili soruya ise 'sorunlar diyalog yoluyla çözülmeli' şeklinde cevap vererek hiçbir tarafı karşısına almamaya çalıştı. Yeni bir hükümet kurulamaması durumunda, özel mahkemenin açıklayacağı raporun ülkeyi kısa sürede kaosa sürükleyebileceği belirtiliyor. Lübnan'daki en büyük siyasî ve askerî güç durumunda bulunan Hizbullah daha önce Uluslararası Özel Mahkeme ile işbirliği yapanların cezalandırılacağını açıklamıştı. (Zaman)