Hişam’ın 141 günlük açlık grevi bitiyor

Suçsuz yere hapsedilmesini protesto etmek için 141 gündür açlık grevinde olan Filistinli tutuklu Hişam Ebu Hevaş, avukatına göre Salı günü İsrail ile anlaşmaya vardıktan sonra orucuna son vermeyi kabul etti.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

İşgalci İsrail'de idari tutukluluk uygulamasını protesto için sağlık durumu kritik noktaya gelmesine rağmen 141 gündür açlık grevini sürdüren Filistinli tutuklu Hişam Ebu Hevaş, İsrail'in şubatta serbest kalacağını bildirmesi üzerine eylemini sona erdirdi.

Hişam Ebu Hevaş’ı temsil eden ekibin bir parçası olan avukat Halid Mahajneh, işgalcinin Hişam'in idari tutukluluğunu yenilememeyi kabul ettiğini ve gelecek ay serbest bırakılacağını söyledi.

İsrail’in Haaretz gazetesi de tıbbi tetkiklerinin yapılması için Hişam’ın bir İsrail hastanesinde kalmasının beklendiğini ve 26 Şubat'ta serbest bırakılacağını bildirdi.

Beş çocuk babası Ebu Hevaş, Ekim 2020'de tutuklandı ve yenilenen altı aylık bir idari hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı. Keyfi gözaltına alınmasına karşı yaz aylarında açlık grevi başlattı.

İsrail, bu hafta Ebu Hevaş'a yönelik idari gözaltı cezasını dondurdu ve Ramleh hapishanesinden Tel Aviv yakınlarındaki Şamir Tıp Merkezi'ne nakletti. Hişam burada ağır güvenlik önlemleri altında yoğun bakım ünitesine alındı.

Hişam’ın kardeşine göre, Hişam son derece zayıfladı ve zar zor duyabiliyor. Ayrıca konuşamaz ve uzuvlarını hareket ettiremez hale geldi.

İsrail tarafından neredeyse yalnızca Filistinlilere karşı kullanılan oldukça tartışmalı bir politika olan idari gözaltılar, temyiz veya tutukluya karşı hangi suçlamaların yöneltildiğini bilmeden, üç ila altı aylık yenilenebilir süreler için suçlama veya yargılama olmaksızın gözaltına izin veriyor.

Ebu Hevaş'ın grevi bugüne kadar Samer Issawi'nin 2013’teki sekiz ay süren açlık grevinden bu yana en uzun süren açlık grevi oldu. Ebu Hevaş bu eylemiyle yalnızca Filistinli grupların değil, aynı zamanda dünya çapındaki örgütler ve politikacıların da dikkatini çekti.

Çeviri Haberleri

Suriye’nin ‘gulyabanisi’ Mahir Esed nerede?
Baas çetesini deviren 11 günün hikayesi
Bir zalim, Filistin'in özgürlüğünün gerçek müttefiki olamaz!
Ölüm her yerdeydi: Kimyasal silah kurbanları yaşadıklarını ilk defa korkusuzca anlatabiliyor!
Suriye devrimi en çok Siyonistleri ve Sisi'yi korkuttu!