Hindistan, Keşmir'de Filistinlilerle her türlü dayanışmayı yasakladı

Hindistan yönetimi Keşmir'deki vaizlerden vaazlarında Filistin'de yaşananlardan bahsetmemeleri konusunda baskı yapıyor.

Batılı başkentlerden Müslüman ülkelere, işgalci İsrail'in Gazze saldırılarına karşı düzenlenen protesto gösterileri manşetlere taşındı. Ancak Filistin yanlısı duruşuyla bilinen bir yer dikkat çekici bir şekilde sessiz kaldı: Hindistan kontrolündeki Keşmir.

Associated Press'e konuşan bölge sakinleri ve dini liderler, Hintli yetkililerin Müslümanların çoğunlukta olduğu Keşmir'de herhangi bir dayanışma protestosunu yasakladığını ve Müslüman vaizlerden vaazlarında Filistin bölgesindeki işgalci İsrail saldırılarından bahsetmemelerini istediğini söyledi.

Kısıtlamalar, Hindistan'ın Yeni Delhi'nin tartışmalı bölgede oluşabilecek her türlü protestoyu engelleme çabalarının bir parçası.

Hindistan uzun zamandır savaşan taraflar arasında bir ip üzerinde yürüyor ve her iki tarafla da tarihsel olarak yakın bağları var. Hindistan, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısını şiddetle kınayıp işgalci İsrail'le dayanışma içinde olduğunu ifade ederken, sivil ölümlerin arttığı Gazze'de uluslararası insani hukuka uyulması çağrısında bulundu.

Ancak Keşmir'de sessiz kalmak pek çok kişi için acı verici.

Sirinagar bölgesindeki direniş liderlerinden ve Müslüman bir din adamı olan Mirveys Ömer Faruk, "Filistin bizim için çok değerli ve oradaki zulme karşı sesimizi yükseltmek zorundayız. Ancak sessiz kalmaya zorlanıyoruz" diyor.

Faruk, işgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başladığı günden bu yana bu yana her Cuma ev hapsinde tutulduğunu söylüyor.

Hindistan ve Pakistan arasında bölünmüş olan ve her iki tarafın da üzerinde hak iddia ettiği Himalaya bölgesinde Hindistan karşıtı duygular oldukça derin. Yeni Delhi, 2019 yılında bölgenin yarı özerkliğini kaldırarak her türlü muhalefeti, sivil özgürlükleri ve medya özgürlüğünü büyük ölçüde kısıtladı.

Keşmirliler uzun zamandır Filistinlilerle güçlü bir dayanışma sergiliyor ve Gazze'deki önceki çatışmalar sırasında sık sık katil İsrail karşıtı büyük protestolar düzenliyorlardı. Bu protestolar sık sık sokak çatışmalarına dönüşmüş, Hindistan'ın bölgedeki yönetimine son verilmesi talep edilmiş ve onlarca kişi hayatını kaybetmişti.

Koyu bir Hindu milliyetçisi olan Başbakan Modi, işgalci İsrail ile dayanışmasını hızlı bir şekilde ifade eden ve Hamas saldırısını "terörizm" olarak nitelendiren ilk liderlerden biri oldu.

Hindistan Haberleri

Hindistan işgali altındaki Keşmir'de çatışmalar sürüyor
Keşmir'de Hint ordusuna saldırı: 5 ölü
Hindistan'da dini ritüel için nehirlere giren 37'si çocuk 46 kişi boğuldu
Hindistan Yüksek Mahkemesi siyonist rejime silah ihracatının durdurulması talebini reddetti
Hindistan'da bir vatandaş Müslüman zannedilerek öldürüldü