Başbakan Ahmet Davutoğlu, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Ankara Resepsiyonu ve 35. Yıl Galası'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ekonomik kalkınmasıyla 2023 hedeflerine giderken en çok ihtiyaç duyduğu hususlardan birisinin dünyanın yatırım ve cazibe merkezlerinde birine dönüştürülmesi olduğunu söyledi.
Temel amaçlarının Türkiye’nin kalkınması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve Türkiye’de yatırım yapan bütün şirketlerin bu yatırım ortamından istifade etmesi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Ülkenin yabancı yatırımcılar için cazip hale gelmesine istinaden 4 önemli şart hemen dikkati çeker. Biz Türkiye'deki hiçbir sermayeyi yabancı sermaye olarak görmüyoruz. Bunun için uluslararası yatırımcı tabirini seçmiş olmanız dolayısıyla sizleri tebrik ediyorum. Türkiye’ye yatırım yapan kim olursa olsun asli unsurdur. Bu ülkeye güvenen hangi ülkeden gelmiş olursa olsun bizim fahri vatandaşımız, ekonomimizin ise asli unsurudur. Onun için bütün uluslararası yatırımcıları Türkiye'nin Türk ekonomisinin ayrılmaz parçaları olarak görüyoruz. Bize gelen sermayeyi de kendi öz sermayemiz olarak değerlendirip Türkiye'nin kalkınmasına katkı yapan asli unsur olarak değerlendiriyoruz."
"Hiçbir ilde silahlı güce asla izin verilmeyecek"
Başbakan Davutoğlu, "Bugün Sur'da da operasyonlar bitti. İnşallah Türkiye'nin her yerinde demokratik hukuk devleti kuralları ve kamu düzeni egemen olacak. Hiçbir ilçede, hiçbir ilde, hiçbir vadide, hiçbir ırmak kenarında herhangi bir silahlı güce asla izin verilmeyecek" dedi.
"Türkiye'nin istikrarını tehdit eden odak kim olursa olsun buna izin verilmeyecektir"
Bir başbakan ve hükümet olarak önlerini görebilmiş olmanın rahatlığı içinde bulunduklarını anlatan Davutoğlu, bunun önemini vurguladı.
Davutoğlu, önlerindeki 4 yılı planladıklarını, siyasi istikrarın getirdiği avantajları da kullanarak yatırım ortamını iyileştirmek için gereken her şeyi yaptıklarını belirterek, "Sadece seçim kazanmadık. Siyasi istikrarı tehdit eden en büyük olgu olarak görülen terörle mücadeleyi ciddi şekilde sürdürüyoruz. Bugün Sur’daki operasyonların tamamlandığı bilgisiyle geldim. Türkiye'de istikrarı tehdit eden odak kim olursa olsun buna izin verilmeyecektir. Terör bütün dünyanın risk olarak gördüğü global bir olgu ama Türkiye'de ekonomik hayatı etkileyecek tarzda bir güvensizlik, bir istikrarsızlık ortamının oluşması söz konusu olmayacak."
AB-Türkiye ilişkileri
Davutoğlu, Brüksel'de katıldığı müzakereleri anımsatarak, "Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin önünü açmak için büyük bir çaba sarf ettik. Mülteciler konusu vicdani bir konudur. Gereğini yapıyoruz. Bundan da hiç çekinmedik, kaçınmadık. Fedakarlığın her türlüsünü yaptık. Ama benim memnun olduğum husus şu ki; ilk defa Avrupalı liderlerin Türkiye ile Avrupa'nın, Avrupa Birliği'nin kaderinin ortak olduğu bazı sorunları ancak Türkiye ile aşabilecekleri kanaatini derinden hissetmiş olmaları" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye için önemli olan hususların da ele alındığını söyleyen Başbakan Davutoğlu, vize muafiyeti konusunun da iletildiğini ve haziran ayında vize muafiyetinin sağlanacağını bildirdi.
"Vize muafiyetinde muhalefetin desteğine ihtiyacımız var"
Vize muafiyeti konusunda çıkarılacak yasalarla ilgili muhalefet partilerinin desteğine ihtiyaç duyduklarını vurgulayan Ahmet Davutoğlu, haziran ayında vize muafiyetinin sağlanmasını hedeflediklerini söyledi.
Yasal düzenlemelerin Meclisten 1 Mayıs'a kadar geçmesinin önemine değinen Başbakan Davutoğlu, "Bu konuda muhalefetin desteğine ihtiyacımız var. En azından köstek olmamasına ihtiyacımız var. Biz kanunları 317 ile çıkarırız da engellemesinler, engelleyici bir tutumla Meclisi bloke etmesinler bu kanunları çıkaralım. Bu, 50-60 yıllık bir rüyadır vatandaşlarımız için bunu gerçekleştireceğiz" dedi.
Fasılların açılması konusunda da bazı prensip kararlara varıldığına işaret eden Davutoğlu, bunların AB ile ilişkilerin yeni ivme kazanması açısından da önemli olduğunu dile getirdi.
AA