Hiç kimseye faydası olmayan bir tartışma...

Ali Osman Aydın, Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan arasındaki tartışmadaki yüzeyselliği ve üslubu değerlendiriyor.

Ali Osman Aydın / Yeni Akit

Mürekkep yalamış adamların husumeti!

“Bir damla da olsa mürekkep yalamış adamların arasındaki husumet kan davasından bile daha korkunçtur.”  

-Yeraltı  

Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan medya üzerinden söz düellosuna başladılar. Şimdilik bu düellonun kazananı yok. Uzaktan bakıldığında Demirkubuz’un daha isabetli atışlar yaptığına dair bir intiba oluşuyor.  

Özellikle Twitter ve ekşi sözlük muhiti bu düelloyu en başından beri istedi. Hatta istemekle kalmadılar, bu düelloya zemin hazırlayacak şekilde iki tarafı da kışkırtıp durdular.  

Yıllardır bu iki ismin arasındaki gerilime dair türlü asparagaslar dönüp duruyor sosyal medyada.  

Sosyal medya bir arenaya dönüştü çünkü. Seyirciler en fantastik, en ilgi çekici, en heyecan verici dövüşü izlemek istiyorlar. Artık gazeteci siyasetçi kavgaları arena ahalisini kesmez oldu.  

Bu enteresan ve üzerinde durulması gereken bir durum bence. Deve güreşi, horoz veya köpek dövüşü gibi şeyler kültürümüzde var. Güçlü gördüğümüzün gücünü öteki güçlü üzerinde görmek isteyen karanlık bir yanımız var.  

Sadece biz de yok tabii. Hemen her toplumda var bu.  

****  

Kalabalıklar daha fazla agresiflik istese de neticede tartışmalarıyla ekranımıza düşen bu iki adam Türk sineması, hatta dünya sineması için son derece önemli adamlar.  

Nuri Bilge’yi neredeyse köyünde ailesi ile çektiği ilk film olan Koza’dan beri takip ederim. O zaman gelecek vaat eden yönetmen olarak selamlanmıştı sinema dergilerinde. Yanılmıyorsam sene 95’ti. Siyah beyaz görüntülerle saf sinemaya yaklaşan bir iş ortaya çıkarmıştı. Ayrıksı yanı kendini ortaya koyuyordu.  

Çok enteresandır ki sonrasında çektiği filmlerle sinematografisini her filmde daha üst bir seviyeye çıkardı. Uzak’tan sonra kendisini dünyada üst lige çıkaran Bir Zamanlar Anadolu’da gibi bir film yapabildi. Dünyada bunun çok örneği var mı emin değilim. Genelde, Orson Welles gibi en iyi filmler kariyerin başında yapılır, sonradan yönetmen kendini tekrar eden filmler yapar.  

Demirkubuz bu anlamda Masumiyet’te yakaladığı samimiyeti Kader’de gayet ustaca tekrar yakaladı. Hatta daha ileri bir seviyeye taşıdı. Kendi stilini zenginleştirdi. Kor, Bulantı gibi yine güçlü filmlere imza attı.  

Demirkubuz Türkiye’de ana akım sinema izleyicisinin pek de hoşlanmadığı bir sinema biçimini sadakatle sürdürdü. İnsandaki kötü yanı didikledi. Anlamaya çalıştı. Gözler önüne serdi. Seyirciyi yüzleştirdi. Bu tabiatı icabı sert ve karanlık bir sinema. Bu anlamda ele aldığı temalara bakarak Demirkubuz M. Haneke ve D. Aronofsky gibi adamlarla anılabilir rahatlıkla.  

****  

Bu iki önemli yönetmenin kamunun önünde birbirlerine kötü sözler söylemelerini hiç doğru bulmadığımı söylemem gerekir.  

Fakat bu tartışmaların bir artı yanı da olabilir belki. Hatta olacaktır da...  

Sosyal medya ama özellikle Twitter dolayısıyla bu iki isim fazlasıyla popüler hale geldiler. Bazı gençlerin tek hedefleri, içindeki insanların uçsuz bucaksız manzaralar önünde sessizce beklediği Nuri Bilge tarzı sanatsal filmler yapmak oldu.  

Hatta Nuri Bilge ve Zeki Demirkubuz popülerleşerek, tarzlarıyla bir külte dönüştüler. Bu tarz tartışmalar onlarla ilgili oluşan kültü zayıflatmaya yarar belki. Belki gençler bu kişilerin de hepimiz gibi insanlar olduklarını, öfkelenip alınabildiklerini görüp, kutsamayı, severken abartmayı bırakırlar. Biliyorsunuz kültün toplumlar için gelişmeyi felce uğratan bir yönü de vardır.  Bazı isimler insanların zihninde, yüreğinde devleştikçe insanlar bu isimlerin psikolojik baskısı altında ezilmeye, güçsüzleşmeye başlarlar.  

Bu tartışmalardan çıkarsa böyle bir fayda çıkar. Yoksa her açıdan tatsız, sevimsiz, nahoş bir durum. Bu tarz atışmaların Yeraltı filminde olduğu gibi sinema yoluyla yapılması daha yararlı olur. Hem sinema hem de toplumsal huzur için...  

Yorum Analiz Haberleri

Siyonistlerden dost olmaz, ne Kürtlere ne de bir başkasına
“AB İsrail’i daha ne kadar koruyacak?”
“BM Siyonizm'i ırkçılık saysın”
Gazze katliamında ABD'nin rolü
Endonezya’da “Değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen” madde: Filistin davası