Heniye'nin Torunu Amal'ın Öyküsü ve Gazze Dramı

Mısır'daki darbe yönetimi Refah Sınır Kapısı'nı kapatınca Gazze'deki ağır hastaların tedavi için tek umudu İsrail hastaneleri oldu.

AA

Mısır'daki darbe yönetiminin Refah Sınır Kapısı'nı kapatarak dünyayla bağlantısını kopardığı Gazze'de, tam teşekküllü hastane olmadığı için İsrail'e sevk edilen Başbakan İsmail Heniye'nin torunu Amal'ın öyküsü bölgede yaşanan dramı gözler önüne serdi.

Gazze'deki Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye'nin, sindirim sisteminde oluşan bir hastalık nedeniyle bitkisel hayata giren torunu Amal, Gazze'deki hastaneler yetersiz kalınca tam teşekkülü bir hastaneye sevk edilmek istendi.

Ancak darbe yönetiminin Refah Sınır Kapısı'nı kapatması nedeniyle Mısır'a götürülemeyen Amal, başka da bir seçenek kalmayınca İsrail'e gönderildi. İsrail'de tetkikleri yapılan Amal, yapılan müdahaleler sonuç vermeyince yeniden Gazze'ye götürülerek, En-Nasr Çocuk Hastanesi'nde yaşam destek ünitesine bağlandı.

İsrail'e götürmek zorunda kaldılar

AA muhabirine konuşan En-Nasr Çocuk Hastanesi Başhekimi Nebil el-Berguni, "Amal, Mısır yönetimi tarafından Refah Sınır Kapısı'nın kapatılması nedeniyle İsrail'den başka bir yere gönderilemedi. Onu bitkisel hayattan kurtarmak için İsrail'e sevk etmek zorunda kaldık. Kesin teşhis konulması için bazı tahlillere ihtiyaç vardı ancak İsrail'den gelen tahlil sonuçları Gazze’deki sonuçlarla eşleşti" diye konuştu.   

Refah Sınır Kapısı'nın açık tutulduğu dönemde de Mısır'ın hastalara dahi uyguladığı resmi işlemlerin saatlerce sürdüğünü belirten Berguni, "Amal hiç bekleyemeyecek kadar ağır durumdaydı, bu nedenle İsrail'e sevk ettik" dedi.

İsrail'e hasta sevk etmenin rutin bir uygulama olduğunu kaydeden Berguni, "Amal'in İsrail'e sevkedilmesi hiçbir siyasi boyut taşımıyor. Amal'in dedesi Başbakan İsmail Heniye, İsrail karşıtı Hamas Hareketi'nin en önemli liderlerinden biridir" ifadesini kullandı.

Gazze Şeridi'ndeki hastaların tedavi için gönderilebileceği en yakın yerin İsrail olduğuna dikkati çeken Berguni, bu işlemi de sadece koordinasyon görevini üstlenen Ramallah’taki Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı'nın hastayı sevk etmesinden sonra yapabildiklerini vurguladı.  

Kapının kapatılması hastaları vurdu

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi döneminde Gazze'deki ağır hastalar gerek duyulduğunda Mısır'a sevk edilebiliyordu. Ancak General Abdülfettah es-Sisi'nin 3 Temmuz'da gerçekleştirdiği darbenin ardından Mısır, Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nı kapattı.

Darbe yönetimi Refah Sınır Kapısı'nı belli aralıklarla günde sadece 4 saatliğine açsa da, Gazze'den Mısır'a hasta geçişine izin çıkması ise zaman alabiliyor.

Refah Sınır Kapısı'nın kapatılması sadece hasta sevkini etkilemedi, Gazze’ye tıbbi malzeme girişini de sekteye uğrattı.

Gazze'deki imkansızlıklar nedeniyle sağlık hizmetinin önemli bir bölümü yurt dışından gelen gönüllü ekipler tarafından karşılanıyordu ancak, Mısır’ın Refah Sınır Kapısı'nı kapatması bu uygulamayı sekteye uğratıyor.

İsrail tarafı da ağır hasta olsalar dahi tedavi için sadece yaşlı kadınlar ve çocukların ülkeye girişine izin veriyor.

Filistin Haberleri

Hamas: İsrail Gazze'ye yardım ulaşmasını engellemek için her yolu deniyor
Katil İsrail, Gazze'de hastanenin jeneratörünü bombaladı
Siyonistlerin Gazze'de bıraktığı konserveler 15 çocuğu zehirledi!
İşgal rejiminin UNRWA kısıtlamalarına karşı UAD'den alınacak görüş bağlayıcı olacak
Cenin kentindeki saldırılarda 2 günde 9 Filistinli şehit oldu