HDP'nin Kararı: Savunma Yok, Ortak Metin Okunacak

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin Meclis'te kabul edilmesinin ardından HDP, bu dönemde nasıl bir yol haritası izleyeceği üzerinde çalışıyor.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği Meclis'te referandum sınırının üzerinde "evet" oyu alarak kabul edildi. Şimdi düzenlemenin yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı bekleniyor. Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra Meclis'e gelen fezlekeler önce Adalet Bakanlığı'na gönderilecek. Oradan da dosyalar ilgili savcılıklara iletilecek.

Bu sürecin sonunda milletvekilleri için ifade çağrılarının çıkması bekleniyor. Haklarında şimdiye kadar Türkiye Büyük Millet Meclis'ine ulaşan 408 fezleke bulunan HDP'li milletvekilleri bundan sonra izleyecekleri yol haritasını belirlemeye çalışıyor. Parti'nin haftasonundan bu yana yapılan yönetim toplantılarında bu konuda tartışmalar yapıldı.

Mitingler başlıyor

HDP, dokunulmazlıklar konusunda kendi kitlesini bilgilendirmek ve harekete geçirmek için daha düzenleme yürürlüğe girmeden mitinglere başlıyor. Bu mitinglerin bir bölümüne HDP Eş Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte DTK Eş Başkan'ları Hatip Dicle ile Leyla Güven ve HDK Eş Başkan'ları Ertuğrul Kürkçü ile Gülistan Koçyiğit'in birlikte katılması planlanıyor.

İlk mitingler bu haftasonuna kadar Kars, Ağrı ve Iğdır'da yapılacak. Sonrasında aralarında İstanbul ve İzmir'in de bulunduğu ülkenin batısındaki iller ve aralarında Diyarbakır'ın da bulunduğu HDP'nin güçlü olduğu illerde mitingler yapılacak.

Mitinglerin ana sloganı, "Darbeye karşı demokratik siyaset buluşmaları" olarak belirlendi.

Zorla götürülse bile ifade yok

İfade çağrılarının gelmesiyle birlikte başlayacak süreç için de yeni bir strateji belirlendi. HDP Eş Başkan'ı Selahattin Demirtaş daha önce milletvekillerinin kendiliklerinden ifadeye gitmeyeceğini, zorla götürülme kararının çıkarılması gerektiğini söylemişti.

Al Jazeera'nin edindiği bilgilere göre hafta sonundan bu yana yapılan toplantılarda milletvekillerinin zorla ifadeye götürülseler dahi ifade vermemeleri kararı alındı. Vekiller fezlekelerde kendilerine isnat edilen suçlarla ilgili sorulara yanıt vermeyecekler.

Sorulara yanıt yok, ortak metin okunacak

Al Jazeera'ye bilgi veren kaynaklar, bunun yerine parti tarafından hazırlanan ortak bir metin okuma kararı alındığını söyledi. Bu metinde verilecek ana mesaj, "Biz milletvekiliniz, bu yargılama biçimini kabul etmiyoruz." Olarak belirlendi. Ayrıca yaşanan sürece ilişkin değerlendirmeler de ortak bir metin üzerinden yapılacak.

Yapılan toplantılarda genel değerlendirme en azından bazı milletvekillerinin tutuklanabileceği yönünde oldu. 

Haklarında fezleke bulunan milletvekilleri Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız ise hâlâ yurtdışında. Al Jazeera'ye bilgi veren kaynaklar, 10 günlük bir program için yurtdışında bulundukları belirtilen iki vekilin Türkiye'ye döneceklerini söyledi.

Kaynak: Al Jazeera

Gündem Haberleri

Gantz Netanyahu'yu esir takası müzakerelerini sabote etmekle suçladı
Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini kolaylaştıracak yeni adımlar devrede
Şanlıurfa’da cinsel sapkınlık programı tepki çekti
AK Parti'de yeni İstanbul İl Başkanı belli oldu
“Şam fehedildiyse Kudüs'ün de fethi yakındır"