HDP'li Belediyeden “Yandaş” İşçiler ve PKK'lilere İş Garantisi!

Diyarbakır Belediyesi'nin toplu iş sözleşmeleri “terör” suçundan gözaltına alınan veya tutuklananları koruyup kolluyor.

İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin HDP'li belediyelere yönelik soruşturması sürerken HDP'li Gültan Kışanak'ın başkanı olduğu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve belediyeye bağlı şirketlerin PKK’lilere iş garantisi verdiği ortaya çıktı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin toplu iş sözleşmelerinin "gözaltına alınma, tutukluluk, mahkûmiyet" başlıklı bölümünde herhangi bir suç nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan işçinin iş akdinin feshedilmeyeceği ifade ediliyor. Sözleşmede ayrıca gözaltı ve tutukluluk süresince işçi veya yakınlarına 2 bin lira "sosyal yardım ödemesi" yapılması öngörülüyor. Üstelik “terör” suçu da bu kapsam dışında tutulmuyor.

4 BİN LİRA MAAŞ, NEVRUZ İZNİ

Toplu iş sözleşmesine göre çalışanlara ortalama 4 bin lirayı bulan şişirme 'maaşlar' ödeniyor. 1 Mayıs için maaşa ek ödeme gerçekleştiriliyor. Ayrıca bayramlarda bin lira harçlıktan, biner lira evlenme yardımı, ölüm, afet yardımı da veriliyor. Belediye, 21 Mart Nevruz gününü idari tatil yaparak HDP'ye destek mitingine dönüştürülmesine katkı sunuyor. Sözleşmenin, "Gözaltına alınma, tutukluluk, mahkûmiyet" başlıklı 26. maddesinde şu ifadeler yer alıyor: "1- Herhangi bir suç sebebiyle gözaltına alınan veya tutuklanan işçinin iş akdi feshedilemez. Gözaltı veya tutukluluk halinin kalkması ile birlikte işçi derhal işe başlatılır. 2- İşçi herhangi bir suçtan tutuklandığı takdirde (yüz kızartıcı ve adli suçlar; genel edebe ve ahlaka aykırı, uyuşturucu madde üretimi, temini kullanımı hariç) gözaltında tutuklu kaldığı sürece işçiye ve yakınlarına ayda net 2 bin lira tutarında sosyal yardım olarak ödeme yapılır. 3- İş akdinin feshedilmediği süre dolmadan cezasını tamamlayan, cezası ertelenen, paraya çevrilen, affa uğrayan veya tahliye edilen işçi, 1 ay içinde başvurması halinde derhal işe başlatılır." Son dönemde Cizre, Sur, Nusaybin, Silopi başta olmak üzere bölgeyi çatışma alanına çeviren PKK'nin açtığı çukurlar ve kurduğu barikatların da HDP'li belediyelerin veya belediye taşeron şirketlerinin iş makineleri ile yapıldığı belirlenmişti. Özellikle aracı şirket üzerinden gerçekleştirilen kaynak transferinin örgüte aktarıldığı düşünülüyor.

YATIRIMA BİR KURUŞ PARA YOK

Diyarbakır Belediyesi'nde örgüte katılanlar ile çatışmada ölenlerin ailelerine belediyelerde öncelikle iş veriliyor. HDP'li belediyelerin kaynakları yatırıma değil, ağırlıklı olarak personel giderlerine gidiyor. Örneğin Mardin Büyükşehir Belediyesi'nin toplam giderlerinin yüzde 62.6'sı personelden kaynaklanıyor. Türkiye ortalamasında bu oran yüzde 11.7. Personel giderlerinin nereye gittiği tek tek araştırılırken, devletin kasasına göz diken belediyelerden de hesap vermesi istenecek. Sabah gazetesinde yer verilen habere göre devlet bütçesinden pay alıp kamu yararına aykırı işlem yapan, devleti zarara uğratan belediyelere yönelik yaptırımlar artırılacak. Belediye imkânlarının örgüt üyelerine sunulmasına bölge halkı da tepkili.

MAAŞLARDAN PKK'YA KESİNTİ

Yapılan incelemelerde HDP'li belediyelerin 10 kişilik kadro olması gereken yerlerde kadroyu çok daha fazla göstererek PKK örgütüne üye kişilere maaş bağladığı belirlendi. Bunlara verilen aylıklardan da PKK için kesinti yapıldığı belirtiliyor. İddiaya göre, maaşlar önce bankaya yatırılıyor. Daha sonra personelin banka kartlarını toplayan belediye mutemetleri bankamatiklerden paraları çekiyor. Kesinti yaptıktan sonraki kısmını elden personele dağıtıyor. Mardin, Hakkâri, Şırnak, Van belediyelerine önceki yıl vatandaşa hizmet yatırımı için devletin kasasından 820 milyon lira ödenirken, bu paranın yasaya aykırı olarak 210.5 milyon lirasının personele dağıtıldığı belirlendi.

PRİM BORÇLARI KABARIK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çıkardığı borç karnesi HDP'li belediyelerin primlerini de ödemediğini ortaya koyuyor. Bu karneye göre geçen yıl 396 belediyeden 59'unun prim borcu bulunuyor. HDP'li Van Büyükşehir Belediyesi 114 milyon lira borçla listesin üçüncü sırasında yer alıyor. Mardin Büyükşehir Belediyesi 29 milyon lira ile 6. sırada, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ise 12. sırada. Öte yandan PKK'nın lojistik deposu gibi çalışan belediyelere yönelik yasal düzenleme yapılacak. Acil yerlerde valilik genelgesi ile iş makinelerinin kullanımı takibe alınırken, yasal düzenleme ile sıkı denetim gelecek.

KAYNAK: SABAH GAZETESİ VE HAKSÖZ-HABER

Gündem Haberleri

Tunceli ve Ovacık belediye başkanlıklarına kayyum atandı
Hakan Fidan'dan BRICS’e ortaklıkla ilgili bir teklif aldık
ABD'den Türkiye'ye "Hamas'a ev sahipliği yapmayın" uyarısı
10 Kasım dayatmasında yeni dönem: Törene katılmayan öğrenci için veliden savunma istediler
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM'nin kararı "umut verici"