Yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa’da değişiklik yapılmasını öngören kanunun Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından milletvekillerinin dosyaları incelemeye alındı.
Bu kapsamda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir hakkında hazırlanan iddianame, 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
AA’da yer alan habere göre, iddianamede, PKK/KCK’nın yapılanmasına detaylı bir şekilde yer verilerek, Pir’in eylemlerine yönelik yasama dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle daha önce tanzim edilen 3 fezlekedeki suçlamalar yer aldı.
PKK’nın temel ideolojisi doğrultusunda geliştirdiği KCK yapılanmasına bağlı olarak Diyarbakır’da “Demokratik Toplum Kongresi” adı altında zaman zaman toplantıların yapıldığı aktarılan iddianamede, “öz yönetim” çerçevesinde 14 maddeden oluşan yol haritasının belirlendiği bildirildi.
“Öz yönetim” açıklamalarının tamamen PKK/KCK’nın izlediği yol haritasına bağlı olarak yapıldığı aktarılan iddianamede, halkın bölgesel bazda kin ve düşmanlığa tahrik edildiği, çukur ve barikatlarla çatışma ortamı yaratılarak sürdürülmeye çalışıldığı kaydedildi.
“Terör Örgütü Propagandası”
Pir’in yaptığı konuşmalarda, PKK/KCK’nın yöneticilerinin talimatları doğrultusunda hareket eden örgüt mensuplarına yönelik güvenlik güçlerince yapılan operasyonları “katliam” olarak nitelendirdiği aktarılan iddianamede, şunlar yer aldı:
“Pir, örgüt mensuplarınca kazılan çukurları ‘özgürlük mücadelesi’ olarak nitelendirmiştir. Vatandaşları bu konuda örgüt mensuplarına destek olmaya ve direnmeye çağırdığı, terör örgütü mensuplarından ‘gerilla’ diye bahsettiği, yine terör örgütü mensuplarının devletin güvenlik güçleri ile girdikleri silahlı çatışmaları haklı göstermiştir. Ölen terör örgütü mensuplarından ‘şehit gerilla’ olarak bahsetmiştir. Şüphelinin konumu, hitap edilen kitle ile hitap edilen kitle tarafından algılanma biçimi dikkate alındığında, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kabûl edilemez. Bu nedenle şüphelinin yaptığı konuşmaların terör yöntemlerini kullanmaya özendirici ve terörizmi yüceltici nitelikte olduğu için ‘terör örgütü propagandası yapma’ suçunu işlediği anlaşılmıştır.”
“Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik Etme”
İddianamede, Pir’in yaptığı bazı konuşmalarda ise halkın sosyal, sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimini diğer bir kesim aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik ettiği vurgulandı.
Demokratik özerklik talebinin demokratik hakların geliştirilmesine yönelik politik taleplerden ibaret olmadığının tespit edildiğine dikkat çekilen iddianamede, talebin sahibinin bölgede yaşayan vatandaşlar ya da bölgede siyaset yapan partiler değil, aksine PKK’nın bizzat kendisi olduğunun anlaşıldığı bildirildi.
İddianamede, “Zira terör örgütünün ‘birleşik bağımsız Kürdistan’ kurma hedefine yönelik son dönemdeki stratejisinin temel dayanak noktasını bahse konu taleplerin teşkil ettiği değerlendirilmektedir.” ifadelerine yer verildi.
Sur ilçesinde PKK yöneticilerinin talimatları doğrultusunda başlatılan “öz yönetim” ilanlarının başladığı 15 Ağustos’tan, 15 Aralık 2015’e kadar kent merkezinde yaşanan saldırıların yer aldığı iddianamede, bu tarihlerde Diyarbakır’da 530 “korsan gösteri, taşlı, el yapımı bombalı saldırı, kundaklama, silahlı ve roketli saldırı”nın gerçekleştiği aktarıldı.
Gerçekleştirilen bu saldırılar sonucunda 11 polis memuru ve 6 vatandaşın hayatını kaybettiği, 86 polis, 1 asker ve 67 vatandaşın yaralandığı belirtilen iddianamede, bu saldırılar sonucunda 20 PKK’lının öldürüldüğü, 25 PKK’lının ise yaralı yakalandığı ifade edildi.
“Yürütülen çalışmalar sonucu 43 uzun namlulu silah, 42 tabanca, 51 pompalı tüfek, 5 kuru sıkı tabanca, 20 bin 237 mermi, 161 şarjör, 11 roketatar, 97 roket mühimmatı, 24 tüp düzenekli bomba, 446 kilogram amonyak, 47 askeri tipi el bombası, 458 el yapımı bomba, 307 molotof, 199 havai fişek, bin 458 torpil, 15 kesici alet, 251 maske, 52 örgüte ait bez parçası, bin 565 doküman, 27 telsiz ve dürbün ele geçirilmiştir.” ifadelerine yer verilen iddianamede, 172 PKK’lının tutuklandığı belirtildi.
İstenilen Ceza
İddianamede, Pir hakkında, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlarından 9 yıl 6 aydan 23 yıla kadar hapis cezası istenerek, mahkûmiyeti hâlinde TCK 53/1 maddesinde görülen hak yoksunluklarına hükmedilmesi talep edildi.
Hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 4 Kasım’da Diyarbakır’da gözaltına alınan Pir, çıkarıldığı nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’nce adlî kontrol hükümlerince serbest bırakılmıştı.