Hayvanları rejim bombardımanlarından kurtaran gönüllüler

Suriye’nin İdlib kentinde bir grup gönüllü, bombardımanlar sonucu yaralanan veya sahipleri tarafından terk edilen hayvanlara Suriye'nin kuzeyindeki İdlib şehrinde inşa edilen sığınakta koruma sağlıyor.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Mohammed Hardan / Al Monitor

Rejimin, Rusya’nın ve İran’ın bombardımanlarından sadece insanların zarar görmediği, Suriye’deki bütün yaşamın doğal dengesinin bozulduğu biliniyor. Savaş sırasında Suriye Rejimi yüzbinlerce insanı öldürdü. Ve on binlerce hayvanı da telef etti.

Suriye'de bombardımandan etkilenen veya sahipleri tarafından terk edilen hayvanları kurtarmak için aralarında bir veterinerin de bulunduğu bir dizi gönüllü, muhaliflerin kontrolünde olan İdlib kentinde bir hayvan barınağı kurdu.

Ernesto’nun Kedi Evi adı verilen barınakta; eşek ve keçi gibi bazı çiftlik hayvanlarının yanı sıra; kediler, köpekler, maymunlar, atlar, güvercin, ördek, kaz ve tavuk gibi kuş türleri de dahil olmak üzere 25 farklı hayvan türü bulunuyor. Bine yakın hayvanın bu barınakta tedavi edildiği ve koruma altına alındığı belirtiliyor. 

Sığınaktaki veteriner Muhammed Yusuf Al-Monitor'a verdiği röportajda: “Kedi ve köpek gibi başıboş hayvanları barındırmak için çalışıyoruz. Ekibimiz siviller arasında hayvanların ihtiyaçları konusunda bilinçlendirme kampanyaları yürütüyor. Bölgedeki yerel konseylerle iletişime geçerek hayvanlar için de gerekli ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Bölgedeki ekolojik dengenin korunması için hayvanlarında ihtiyaçlarının giderilmesi gerektiğini biliyoruz. Hayvanlara iyi muamelede bulunmak insani bir görev de aynı zamanda. Kedi ve köpek gibi evcilleştirilmiş hayvanlara mama eğitimi, tuvalet eğitimi ve koruma eğitimi vererek bu hayvanları sahiplendirmeye de çalışıyoruz. Çalışmamızın diğer hedefi de klinikte her türlü yaralı hayvanı kurtarmak, tedavi etmek ve sonrasında onları serbest bırakmak." dedi.

Celal barınağın amacı için, “Başlangıçta rezervin amacı bombardımandan etkilenen hayvanları tedavi etmekle sınırlıydı ve o kadar da gelişmemişti. O zamanlar özel kliniğimiz ve sığınağımız yoktu ama yavaş yavaş çalışmalarımızı iyileştirdik. Sığınak bölgedeki her türlü hayvanı barındırmak için var.” dedi.

Celal, “2018'de İtalya merkezli Ernesto adlı bir hayvan bakım kuruluşundan resmi bir ruhsat aldık. Böylelikle barınağımız 2019'un başlarında İdlib'de inşa edilebildi. Organizasyon, dünyanın her yerinden hayvan severlerin bağışlarıyla finanse ediliyor. İlgili ekiplerimiz bu fonları, hayvanların yiyecekleri, aşıları ve gerekli ilaçlarını temin etmek için kullanıyor. Ayrıca 16 kişiyi istihdam ediyoruz ve onların da maaşları bu fonlar sayesinde ödenebiliyor.” dedi.

Barınak fikri başta Halep’te hayata geçirilmişti. Ancak Halep’in Esed Rejimi'nin eline geçmesiyle barınak İdlib’e taşınmak zorunda kaldı. Alaa Mohammad al-Celal tarafından kurulan barınak bir zamanlar Halep'in Hanano semtindeki evinin bahçesinde ufak bir yerdi. Rejimin ve Rusya’nın hava saldırıları neticesinde milyonlarca insan bölgeler arasında hareket etmeye başladı. Halep’ten İdlib’e gelen Celal bahçesinde bulunan hayvanları da alarak buraya (İdlib) geldi. Burada da barınak inşa edilmesine ön ayak oldu.

Milyonlarca insanın hayatı Suriye’deki savaş ve Esed Rejiminin saldırıları neticesinde harap oldu. Milyonlarca insan sevdiklerini, evlerini, eşyalarını ve hayvanlarını terk etmek zorunda kaldı. 10. Yılını geride bırakan Suriye savaşı arkasında milyonlarca insanı bıraktı. İdlib’de yeniden inşa edilmeye çalışılan hayatın normale döndürülmesi amaçlanıyor. Bu amaçla İdlib yeniden bir şehir olarak inşa ediliyor. Hayvanlar da bu inşa sürecinde insanların yardımına ihtiyaç duyuyor. Hayvan barınakları da bu yeniden inşa sürecinde önemli bir yere sahip. Hayvan barınağında çalışanlar gerekli donanıma sahip oldukları gibi gerektiğinde ek eğitimlerle hayvanların yaşamlarını sürdürmelerini sağlayacak beceriyi ortaya koymaya çalışıyor.

Çeviri Haberleri

Clarissa Ward'ın 'kurgulanmış' Suriye haberi CNN'in önyargısını bir kez daha ortaya çıkardı
Suriye’nin ‘gulyabanisi’ Mahir Esed nerede?
Baas çetesini deviren 11 günün hikayesi
Bir zalim, Filistin'in özgürlüğünün gerçek müttefiki olamaz!
Ölüm her yerdeydi: Kimyasal silah kurbanları yaşadıklarını ilk defa korkusuzca anlatabiliyor!