'Hayır'lar Hayır Getirmedi

1 Kasım seçimlerinde bir önceki seçime göre yüzde 4'ten fazla oy kaybeden MHP, 7 Haziran’dan bu yana Genel Başkan Bahçeli’nin aldığı bazı kararlar nedeniyle tartışma konusuydu. Partinin seçim yenilgisinde Bahçeli'nin kararlarının etkisi olduğu görülüyor.

7 Haziran seçimlerinden sonra yapılan tüm analizler 1 Kasım seçimlerinde Milliyetçi Hareket Partisi’nin oy kaybı yaşayacağını gösteriyordu. Ancak MHP’liler dahil hiç kimse bu kadarını beklemiyordu. 1 Kasım seçim sonuçları ortaya çıkınca, MHP’nin oy oranının 7 Haziran seçim sonuçlarına göre yüzde 4'ten fazla gerilediği görüldü.

Partinin kaybettiği oyların büyük bölümü AK Parti’ye gitti. Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de dahi tablo böyleydi. MHP’nin 7 Haziran’da aldığı yüzde 41 oranındaki oy, 1 Kasım’da yüzde 34.4’e düştü. Bu ildeki yüzde 7’lik kaybın tamamı AK Parti’ye geçti. Osmaniye’de birinci parti konumuna yükselen AK Parti, yüzde 46.4 oranında oy aldı.

En büyük kayıplardan birinin yaşandığı illerden biri de Yozgat. MHP 7 Haziran seçimlerinde bu ilde yüzde 27.9, AKP ise yüzde 58 oranında oy almıştı. 1 Kasım’da MHP’nin oyları yüzde 12.4’e düştü. Kaybedilen 15 puandan 6’sının adresi AK Parti oldu. 7 Haziran’da bu ilden milletvekili seçilen ve parti yönetiminde Genel Başkan Bahçeli’ye yakınlığıyla bilinen Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz bu defa milletvekili seçilecek kadar oy alamadı.

Bahçeli’nin en yakın isimlerinden biri daha Meclis’e giremedi; Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel. Eskişehir milletvekilliği yapan ve yine bu ilden aday olan Ruhsar Demirel milletvekili seçilemedi. Bu ilde partisinin oyları 7 Haziran’a göre 4 puan gerileyerek yüzde 12’ye düştü. AK Parti’nin oyları ise Saadet Partisi’nden de gelen oylarla 7.5 puan artarak yüzde 43’e çıktı.

Meclis'e giremeyen diğer isim, 7 Haziran’da ilk defa milletvekili seçilen Durmuş Yılmaz oldu. Yılmaz’ın aday olduğu Uşak’ta MHP’nin oyları 9 puan gerileyerek yüzde 18’e düştü. En kritik sonuçlardan biri ise Trabzon’dan geldi. Sadece partinin değil, ülkücü camianın da önemli isimlerinden biri olan Koray Aydın milletvekili seçilemedi. Trabzon’da MHP’nin oyları 8 puanlık gerilemeyle yüzde 13’e düştü. AK Parti’nin oy oranı ise yüzde 55’ten yüzde 66’ya çıktı.

7 Haziran’dan bu yana MHP ne yaptı?

MHP’nin oylarındaki bu dramatik düşüşün altında yatan nedenler arasında, MHP yönetiminin, özellikle de Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin bazı kritik dönemeçlerde aldığı kararlar ve yaptığı açıklamalar yer alıyor. Bahçeli 7 Haziran seçim gecesi yaptığı değerlendirmede “erken seçim” vurgusu yapmıştı.

Sonrasında MHP Genel Başkanı’nın CHP’den gelen “HDP ile birlikte koalisyon kuralım” önerisine de, kısa dönemli olsa da AK Parti ile koalisyon yapmaya da, geçici hükümette yer almaya da, Başbakan Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun görüşme taleplerine “hayır” yanıtı vermesi de tabanın tepkilerine yol açtı. Tabanda “hatırı sayılan” bazı isimler Genel Başkan’ın yakın kadrosuna bu tepkilerini dile getirdi.

Partiden ihraçlar

Bu süreçte geçici hükümette yer alan Tuğrul Türkeş’in ihracı MHP’de tartışmaları yeniden alevlendirdi. Türkeş'in yanı sıra Iğdır eski milletvekili Sinan Oğan hakkında da partiden ihraç edilme kararı alınmıştı. Ancak Oğan, 2 Kasım'da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada mahkemenin ihraç kararını iptal ettiğini söyledi.

Bahçeli’nin esas sürprizi ise adı sık sık genel başkanlık için geçen Meral Akşener’in milletvekili adayı gösterilmemesi oldu. Akşener konuyla ilgili ayrıntılı değerlendirme yapmadı ama bu Bahçeli’ye yönelik tartışmaları bitirmedi.

Tüm bu oy kayıplarına rağmen MHP yönetiminde en azından bir süre istifa beklenmiyor. Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Bahçeli’nin istifa ettiği haberleri sosyal medyaya yayıldı ancak Al Jazeera’ye konuşan MHP Genel Başkanı’nın başdanışmanı bu haberleri yalanladı. Partide en azından şimdilik bir yönetim tartışması yaşanması beklenmiyor.

7 Haziran seçimleri sonrasında Bahçeli'nin Genel Merkez binasında yaptığı ilk değerlendirme tepkileri de beraberinde getirmişti. MHP Genel Başkanı 7 Haziran’dan 1 Kasım’a kadar Türkiye’nin yaşadığı olağanüstü süreçte aldığı birçok kararla tartışma konusu oldu. Bu kararlar ve gelen tepkiler MHP’nin oylarının düşeceği beklentilerini de beraberinde getirdi, ancak hiç kimse bu oranda bir düşüşü beklemiyordu.

Kaynak: Al Jazeera

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu