Hayata Dönüşten Tek Kolla Çıktı

Hayata Dönüş ismiyle 19 Aralık 2000 tarihinde başlatılan cezaevi operasyonlarında 30 mahkûm hayatını kaybetti, 237'si de yaralandı.

Hayata Dönüş ismiyle 19 Aralık 2000 tarihinde başlatılan cezaevi operasyonlarında 30 mahkûm hayatını kaybetti, 237'si de yaralandı. 'Hayata Dönüş'ün bir mağduru da Burdur E Tipi Cezaevi'nde kolunu kaybeden Veli Saçılık. Operasyon için cezaevine gelen kepçenin kolunu kestiği Saçılık, sağlıklı girdiği cezaevinden tek kollu, yani 'sakat' olarak çıktı. Ne cezaevi yetkilileri ne de kepçe operatörü yargılanabildi. Mahkeme kararıyla kazandığı tazminat ise kamu davasıyla geri isteniyor. Saçılık, "Şimdi sıra Ali Suat Ertosun ve Hikmet Sami Türk'ü yargı önüne çıkarmaya geldi." diyor.

Burdur Cezaevi'ne gerçekleşen baskında sağ kolunu kaybeden Veli Saçılık, operasyonlara hazırlık olarak nitelediği olay sırasında, Türkiye Devrimci Komünist Partisi (TDKP) üyesi olmak ve örgüte yardım ve yataklıktan içeride bulunuyormuş. Olay gününde kepçenin cezaevine girmesi nedeniyle sağ kolu kopan Saçılık, 3 saate yakın bir süre yaralı halde hastaneye götürülmeyi beklemiş. Kaldırıldığı Burdur Devlet Hastanesi'nde geçen 2 saatten sonra da Isparta Devlet Hastanesi'ne sevk edilmiş. Burada da gerekli donanımın olmaması nedeniyle ameliyatla sağ kolu dirsek üzerinden kesilmiş. Aradan bir süre geçtikten sonra bir köpeğin ağzında bulunan kolu, cinayet alarmıyla polisi harekete geçirmiş. Sonra kolun kendisine ait olduğu ortaya çıkmış.

Veli Saçılık'ın hukuk mücadelesi 12 Ocak 2001'de Antalya 1. İdare Mahkemesi'ne başvurmasıyla başlamış. Adalet ve İçişleri Bakanlığı'na 100 bin lira maddi ve 50 bin lira manevi tazminat davası açan Saçılık, 4 yıllık mahkeme süreci sonunda tazminatı kazanmış. 2005 yılındaki mahkeme kararının ardından yasal faizleriyle birlikte kendisine 300 bin lira ödenmiş. Arkasından her iki bakanlık da Danıştay'a itirazda bulunarak Saçılık hakkında 'kamu davası' açmış. Isparta İdare Mahkemesi'nde süren davada, bu kez ilk mahkemenin tam tersi istikametinde bir karar verilmiş. 24 Haziran 2010 tarihinde mağdur aleyhine sonuçlanan mahkeme kararında cezaevinde toplu isyandan dolayı kamu davası açıldığı hatırlatılarak, "Cezaevi idaresine karşı katıldığı eylem sonucu kişisel kusuru nedeniyle davacının yaralanmasından idarenin sorumlu olmadığı" belirtildi. İsyan nedeniyle kamu davası açıldığında ise 30 arkadaşıyla birlikte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) giden Veli Saçılık, 2011 yılı ortalarında kararın çıkmasını bekliyor.

10 yıldır hukuk mücadelesini sürdüren Veli Saçılık, cezaevinden çıktıktan sonra Avrupa uyum yasaları çerçevesinde yeniden yargılama talebiyle Ankara 2 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne (DGM) başvurmuş. 19 Mart 2004 tarihinli kararda afla cezaevinden çıkan Saçılık hakkındaki hüküm kaldırılmış. Bu gelişme üzerine KPSS sınavlarına giren Saçılık 2006 yılında Çankaya Nüfus Müdürlüğü'ne memur olarak atanmış. Geçtiğimiz haziran ayında evlenen Saçılık, "Ben Hayata Dönüş'te kolumu kaybettim. Dışarı çıktığımda hem eski hükümlü hem de sakattım. Çok zor günler geçirdim." diyor

Ertosun ve Türk de yargı önüne çıkmalı

Geriye dönüp baktığında 'devlet' deyince aklına dönemin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ve Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun'un geldiğini belirten Saçılık, "Yapılan önemli bir eylem olmadığı halde bana çok zorluk yaşattılar. Ancak ben hukuki süreçleri takip ederek demokratik olarak hesap sorabildim. Türk ve Ertosun'un da yargı önüne çıkması gerekiyor. Sıra onlara geldi." diyor. 19 Aralık operasyonlarının onlarca ölü ve yaralı ile çok büyük bir ayıp olarak Türkiye'nin önünde durduğunu ve bununla yüzleşmesi gerektiğini söylüyor.

EMİNE DOLMACI / ZAMAN

Haber Haberleri

İbrahim Kalın, Hamas yetkilileriyle ateşkes için bir araya geldi
Emevi Camisi'nin halıları Türkiye'den gidecek
İstanbul'a bir ilçe daha geliyor: 20 mahalle birleşecek
Davutoğlu: “Emperyal güçlerin karşısında diyalog ve dayanışmamızın devam etmesi zaruridir”
Yunus Emre Vakfı yolsuzluk soruşturmasında 11 gözaltı