Hayata Dönüş Davası MGK'ya Uzandı

Bayrampaşa Cezaevi'nde 29 kişinin ölümüyle sonuçlanan Hayata Dönüş Operasyonu kapsamında askerlerin yargılanmasına devam edildi.

CİHAT ARPACIK / YENİ ŞAFAK

Hayata Dönüş Operasyonu'na katılan askerlerin yargılandığı davanın görülmesine dün devam edildi. Duruşmaya dönemin askeri görevlileri ve yargı mensuplarının verdiği ifadeler damga vurdu. Bakırköy 13. Ağır Ceza'da görülen duruşmaya 12 sanık ve taraf avukatları katıldı. Duruşmada dönemin İstanbul İl Jandarma Komutan Yardımcısı Mehmet Polat ifade verdi.

JANDARMA PLANLADI

Mehmet Polat ifadesinde operasyon tarihinde karargahta görevli olduğunu ancak operasyona katılmadığını, operasyonu jandarma genel komutanlığı ve jandarma bölge komutanlığının planladığını söyledi. Dava kapsamında talimatla ifadesi alınan dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı emekli Tümgeneral Osman Özbek'de, bu tür operasyonlarda, o yerin valisinin ve jandarma birliğinin takviye birlik talebinin kendilerine geldiğini, Jandarma Genel Komutanı'nın da 'olur' vermesi durumunda takviye yapıldığını kaydetti. Özbek, şunları söyledi:

KOMUTA YALMAN'DA İDİ

'O tarihte Jandarma Genel Komutanı Aytaç Yalman'dı ve cezaevindeki olaylar ülkenin gündemindeydi. Konu, MGK'nın da gündemine gelmiş ve cezaevlerine operasyon yapılması görüşülmüş. Hükümet bu konuda bir tavsiye kararı almış. Ben MGK'da olmadığım için daha sonra öğrendim.'

'EMRİ HÜKÜMET VERDİ'

Cumhuriyet Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu'nun, 'Müdahale sırasında uygulanacak işlemlerle ilgili plan yapılmadı mı?' sorusu üzerine Özbek, 'Özel birlik gönderildikten sonra Ankara'dan operasyonun ne şekilde yapılacağına ilişkin talimat verilmez' dedi. Avukat Demir'in, 'Bu operasyon, Türkiye'nin bütün şehirlerinde aynı gün ve saatte yapılıyor. Bunu koordine eden kimdi?' sorusunu Özbek, 'Tüm illerde aynı saatte, eş zamanlı operasyon emrini hükümetin verdiğini biliyorum' diye yanıtladı.

KRİPTOLU GÖRÜŞME

Dava kapsamında ifade veren dönemin Üsküdar Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Canbaz, Balmumcu'da Aytaç Yalman, Zeki Bingöl, Engin Hoş gibi askerlerin katıldığı toplantıda Tufan Operasyonu'nun planlandığını ve Adalet Bakanlığı'yla kriptolu telefonla iletişime geçilerek bilgi akışının sağlandığı ifade etmişti. Avukatlar, Canbaz'ın 'görüşme yaptık' dediği dönemin Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Mustafa Yılmaz Sağlam'ın dinlenmesini istedi. Talebi kabul eden mahkeme, operasyon kararının MGK kararıyla yapılıp yapılmadığını MGK'ya sorma kararı aldı. Mahkeme heyeti, hakkında koruma kararı çıkartılan tanık Zeki Bingöl'ün bir sonraki duruşmada hazır edilmesi için İstanbul 1. Özel Koruma Tabur Komutanlığı'na ve Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verdi. Dönemin Adalet Bakanı Yüksek Müşaviri Mustafa Yılmaz Sağlam ise, Kemal Canbaz'ın iddialarını yalanladı.

Bayrampaşa Cezaevi'nde 2000 yılında düzenlenen 'Hayata Dönüş Operasyonu'nun ardından 167 tutuklu ve hükümlü hakkında açılan dava, 2009 yılının Nisan ayında zamanaşımı nedeniyle düşmüştü. Operasyon sırasında görev sınırlarını aşarak 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri öne sürülen 39 jandarma görevlisinin yargılanması ise sürüyor.

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu