HAKSÖZ HABER
Uluslararası Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Vakfı tarafından, MEB Orta öğretim kurumları öğrencileri arasında düzenlenen “Hayalimdeki Çin Resim Yarışması” 2016 senesinden beri yapılıyor. Bu zamana kadar kimse fark etmemiş olacak ki bu sene yarışmanın teması 'Türkiye – Çin Diplomatik İlişkilerinde 50. Yıl” olunca sosyal medyada ciddi bir tepki oluştu.
Tahmin edileceği üzere Çin’in Doğu Türkistan’da gerçekleştirdiği etnik, dini, kültürel soykırıma karşı eldeki imkanlar izin verdiği oranda dahi ses çıkartamayan Türkiye’de Çin güzellemesi yapılması tepkilerin odak noktasını oluşturuyor. MEB’in bu işe çanak tutması ise durumu iyice içinden çıkılamaz bir hale getiriyor.
Ortaöğretim öğrencilerinin hayallerinde nasıl bir Çin olduğu sorusu ise hala sıcaklığını koruyor. Milyonlarla ifade edilen insanı toplama kamplarına hapseden Çin yönetimi eşi benzeri görülmemiş zulümlere imza atıyor. Doğu Türkistanlı kadınlar Çinli erkeklerle birlikte yaşamak zorunda bırakılırken erkekler sakal bıraktıkları için hapse atılabiliyor. Taziyesinde ağladığı görülen insanlar dahi ‘dini’ vecibe yerine getirdikleri düşüncesiyle toplama kamplarına gönderiliyor.
Böyle bir vasatta ‘hayalimizde nasıl bir Çin’ olabilir? Ancak Türkiye kamuoyunun bu konuda gerçek anlamda bilgilendirildiğini söylemek mümkün değil ne yazık ki. Bu sebeple gerçekteki Çin ile hayallerdeki Çin arasında büyük tezatların ortaya çıkabileceğini de unutmamak gerekir. Neticede bunca zulme rağmen MEB eliyle ‘Hayalimdeki Çin’ başlıklı bir resim yarışmasının gerçekleştirildiği ülkeden bahsediyoruz!
Bir de Çinliler için ‘hayalimdeki Türkiye’ konulu bir yarışma yapmak lazım. Çok avangart eserlerin ortaya konulmayacağı kesin. Öyle sanıyoruz ki ‘Hayallerindeki Türkiye’ aşağı yukarı var olan gerçekliğe tekabül edecektir!