Hatip Dicle'ye Tahliye

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden KCK tutuklusu Hatip Dicle'nin tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.

2009'dan beri cezaevinde olan Hatip Dicle, tutukluluk süresi beş yılı geçen sanıkların salıverilmesini sağlayan yasadan yararlandı.

Haberi önce Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Adnan Boynukara Twitter hesabından, "Diyarbakır ilgili Ağır Ceza Mahkemesi Hatip Dicle için tahliye kararı vermiş ve tahliye işlemleri başlatılmış" mesajıyla duyurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkan Vekili Pervin Buldan da yine Twitter hesabından tahliye kararını açıkladı.

Hatip Dicle, 2009’daki PKK'nın çatı örgütü KCK operasyonları ile tutuklanmıştı.

Dicle, 2011 seçimlerinde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku tarafından cezaevinden Diyarbakır Milletvekili gösterilmişti. Yaklaşık 86 bin oy alarak bağımsız milletvekili seçildi. Seçimlerde aday olabilen Dicle'nin vekilliği Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından iptal edilmişti.

Hatip Dicle, iç hukuk yollarının kapalı olması nedeniyle Türkiye aleyhine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) açtığı birçok davayı kazanmıştı.

DEP davasından da hapis yattı

Hatip Dicle, 1991'de Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) - Halkın Emek Partisi (HEP) seçim ittifakıyla Diyarbakır'dan milletvekili seçilmişti. Leyla Zana’nın yemin töreninde kürsüden Kürtçe sarfettiği "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum" sözlerinden önce Dicle de "Ben ve arkadaşlarım bu yemini Anayasa'nın baskısı altında okuyoruz" sözleriyle protestolara maruz kalmıştı.

Dicle, Anayasa Mahkemesi’nce "bölücülük" yaptığı gerekçesiyle kapatılan HEP’e alternatif olarak kurulan Demokrasi Partisi'nin (DEP) 1994'te genel başkanlığını yapmıştı.

2 Mart 1994'te DEP milletvekilleri Hatip Dicle, Orhan Doğan, Leyla Zana, Ahmet Türk, Sırrı Sakık ve Şırnak Bağımsız Milletvekili Mahmut Alınak'ın dokunulmazlıkları kaldırılmıştı. Aynı gün TBMM'den çıkan Hatip Dicle ve Orhan Doğan gözaltına alınmış ve sonrasında tutuklanmıştı. Dicle, 10 yılını cezaevinde geçirdi.

2004'te cezaevinden çıkan Hatip Dicle, artık siyasi yasaklıydı. Anayasa Mahkemesi tarafından parti üyeliği de düşürülen Dicle, Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) kurulmasına öncülük etti. Kongrenin eşbaşkanı oldu.

Al Jazeera

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı