Suriye’de rejim ve muhalifler arasında varılan mutabakat gereği iki tarafın kuşatma altında tuttuğu iki bölgeden yaralılar takas ediliyor. Muhaliflerin kuşatması altındaki Fua köyünden ve rejimin kuşatması altındaki Zebedani'den toplam 464 yaralı ve refakatçinin takas edileceği yer ise Hatay ve Beyrut.
Suriye’nin İdlib kentine bağlı Fua Köyü'nden muhalifler, 6’sı yatalak 107 yaralı 229 refakatçi toplamda 338 kişinin Türkiye'ye geçişine izin verdi. Şam kırsalındaki Zebedani köyünden de rejim, 6’si yatalak 54 yaralı ve 66 refakatçiyi, yani toplamda 126 kişiyi serbest bıraktı.
Takas edilecek yaralılar arasında rejim yanlısı milisler, muhalif savaşçılar, siviller ve refakatçiler bulunuyor. Bu kişileri taşıyan ambulanslar Hatay ve Beyrut'a hareket etti. Türkiye'ye gelecek yaralılar Hatay'daki Cilvegözü sınır kapısına ulaştı.
Takasın merkezleri: Hatay ve Beyrut
Takas anlaşmasına göre muhaliflerin bıraktığı 336 kişi Cilvegözü sınır kapısından Hatay'a girecek. Rejimin bırakacağı 126 kişi ise Lübnan'ın başkenti Beyrut'a gidecek.
Daha sonra, Lübnan'daki muhalifler Türkiye'ye, Türkiye'deki rejim yanlısı milisler ise Lübnan'a gidecek. Bu iki ülkeden uçaklar, eş zamanlı olarak kalkacak.
Takas tamamlandıktan sonra yaralıların tedavileri Lübnan ve Türkiye’de sağlanacak.
Tedavisi tamamlanan yaralılar daha sonra yeniden Suriye’ye giriş yapacaklar.
Sabah saatlerinde BM ve Kızılay konvoyu, rejimin kuşattığı muhaliflerin denetimindeki Zebedani'ye girdi. Zebedani'deki muhalif yaralılar, Suriye Kızılayı'na ait araçlarla Beyrut'a götürüldü.
İHH da katkıda bulunuyor
Türkiye’nin merkezinde olduğu yaralı takasında Suriye, Lübnan hükümetleri fiili olarak, İran ise taraf yer alıyor.
Takas, OCHA (BM İnsani İşler Koordinasyon Bürosu), ICRC (Uluslararası Kızılhaç Örgütü), SARC (Suriye Kızılayı) ve İHH İnsani Yardım Vakfı’nın katkısıyla gerçekleşiyor.
Zebedani ve Fua-Kefreyya kuşatmaları
Suriye rejimi ile Hizbullah, Şam’ın kuzeybatısında yer alan ve Lübnan’ın sınırına yakın Zebedani bölgesini ele geçirmek için Temmuz ayında büyük bir operasyon başlatmıştı. Fetih Ordusu’nun bileşenlerinin denetimindeki bölgeye yoğun varil bombalı saldırıları düzenlenmesinin ardından muhalifler de İdlib’de kuşattıkları Şii nüfusun yaşadığı Fua ve Kefreyya bölgelerine yönelik bombardıman başlattı ve Zebedani’ye yönelik saldırı sona erene kadar bu bölgeleri vurmaya devam edeceğini açıkladı.
Eylül 2015’te Zebedani ile Fua ve Kefreyya bölgelerinde Esed rejiminin katılmadığı, muhaliflerle İran arasında yürütülen müzakereler sonucunda karşılıklı ateşkes anlaşmasına varılmıştı. Bu yaralı takası da söz konusu ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması.
Kaynak: Al Jazeera