Yüzlerce Haredi Yahudi, haremlik-selamlık uygulamasına geçilmesi talebiyle Kudüs yakınlarında düzenlenen bir eylemde, polisle çatıştı.
Beyt Şemeş bölgesinin ana caddesinde kadın ve erkeklerin ayrı durması uyarısında bulunan bir levhanın sökülmesi sırasında gerilim tırmandı ve çıkan arbedede bir polis yaralandı.
Söz konusu levhalardan biri kadınları, sinagog önünden yürümemeleri için yolun karşısına geçmeye çağırıyor, bir diğeri dizin altında etekler, kapalı giysiler giymeye çağırıyor.
Görgü tanıkları son haftalarda levhaların tekrar tekrar sökülüp takıldığını söylüyor.
Protestocular kendilerine müdahale eden polisi kovalayarak taşlar attı; gazeteciler hırpalandı ve yumurtalara hedef oldu.
Aşırı dindar gruplarla, görüşlerini paylaşmayan İsrailliler arasında da atışmalar ve tartışmalar yaşandı.
AFP çok sayıda göstericinin gözaltına alındığını bildiriyor.
OTOBÜSÜN NERESİNDE OTURULACAK?
Yahudi inancını en muhafazakar yorumu ile katı şekilde benimseyen Haredilerin yaşadığı bölgelerde, bir süredir kadınların otobüslerin arkasında kendilerine ayrılan bir bölümde oturması yönündeki baskı artıyor.
Çok sayıda kadın bu baskıya karşı durarak durumu mahkemeye taşıdı.
Mahkeme kararları kadınların dilediği yerde oturabileceğini belirtse de Harediler girişimlerinde direniyor.
Polis, bu olayların sıkça yaşandığı Beyt Şemeş'te bir süredir devriyelerini yoğunlaştırmıştı.
Hafta sonunda İsrail İkinci Kanalı'nda bu semtte bir erkeğin yolda bir kadına tükürdüğünü gösteren görüntüler tepki çekmiş, bu kişi yargılanıp ceza almıştı. Kanalın muhabirleri ise son eylemlerde kendilerini hedefte buldu.
Eylemcilerin kanalın bir muhabirini yere ittiği, ses teknisyeninin boğazına sarıldıkları bildiriliyor. 10. Kanal muhabirleri de kendilerinin protestoculardan korunması için polis çağırdı.
Kadın hakları savunucuları nüfusun yüzde 10'unu oluşturan Haredilerin kadın-erkek ayrımı konusunda son dönemde iyice radikalleştiğine dikkat çekiyor.
Maariv gazetesi de gerilimi, Batı Şeria'da Filistinlileri ve son dönemde İsrail ordusunu hedef alan yerleşimci şiddeti ile bir arada değerlendirerek, aşırı görüşlü grupların örgütlü çeteler halinde, giderek gözüpek eylemlere giriştiği uyarısında bulundu.
Gazete bu durumu bir 'kültür savaşı' olarak niteledi.
BBC