Harcama sınırlarını değiştireceğinize zamları geri alın

Siyasiler vatandaşa yansıtılan aşırı zamlara tepki göstererek, tasarruf tedbirleri ile devletin ek gelir elde edebileceğini, vatandaşa yansıtılan zamlı tarifelerin ise geri çekilmesi gerektiğini ifade ediyor.

HAKSÖZ HABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan elektrik faturalarında aylık tüketimin, “150 kilovattan 210 kilovata çıkarıldığını” açıklamıştı. Konu hakkında konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, "kW sınırını değiştireceğinize zammı geri çekin.” dedi.

Ekonomide sıkıntılı bir sürece daha giren Türkiye’de iktidar, yaptığı zamlar ile ekonomik modellerinde eleştiri almaya devam ediyor. Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile birlikte 1 Ocak 2022’den itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWh'e kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1.37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWh'ın üstündeki kısmı için 2.06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır” denilmişti.

Enerjinin verimli kullanımını desteklemek, tasarruf bilincini yaygınlaştırmak ve evinde enerjiyi daha az tüketen vatandaşların faturalarının da bu doğrultuda düzenlenmesini sağlamak amacıyla ilgili kurumlar tarafından ‘Kademeli Elektrik Tarifesi’ uygulamasıyla bu çalışma hayata geçirilmişti.

Bu kapsamda, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren günlük 5 kilovatsaat (kWh) altında kalan tüketimler için farklı, üstünde kalan tüketimler için farklı birim fiyat belirlenmesi yöntemi ile ‘Kademeli Elektrik Tarifesi’ uygulanmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise dün faturalara yansıyan yüksek rakamlara itiraz edenler olduğu yorumlarına cevaben, "günlük 5 kilovat olarak hesaplanan tüketim tutarını 7 kilovata, dolayısıyla aylık tüketimi de 150 kilovattan 210 kilovata çıkartıyoruz" dedi.

Orta sınıfın elektrik kullanımlarını az ve çok kullananlar ile kıyaslama metoduna başvuran iktidar, hane başına elektrik tüketim matrahlarında değişikliğe gitti. Ancak beklenen sonuç alınamadı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Salgın döneminde dünyada kömür fiyatları 5 kat, doğal gaz fiyatları 10 kat artarken, biz ülkemizde bunu vatandaşlarımıza yansıtmamak için yoğun gayret gösterdik. Uzunca bir süre doğal gazda yüzde 75, elektrik faturalarında yüzde 50 sübvansiyon uyguladık. Yılbaşı itibarıyla enerji piyasalarında sürdürülebilirliği sağlamak için tarifelerde zorunlu düzenlemeye gitmek durumunda kaldık. Vatandaşlarımızın elektrik faturalarının 2 kat, hatta 3 kat arttığı yönündeki şikayetleri üzerine ilgili kurumlarımıza elektrik tarifelerinin yeniden düzenlenmesi talimatını verdim. Bu çerçevede en düşük tarifede günlük 5 kilovat olarak hesaplanan tüketim tutarını 7 kilovata, dolayısıyla aylık tüketimi de 150 kilovattan 210 kilovata çıkartıyoruz. Şubat ayında sarf edilecek elektriğin faturası, vatandaşlarımızın lehine yapılacak bu yeni düzenlemeye uygun şekilde gelecektir." dedi.

Elektrik ve doğalgaz faturalarının çetin kış şartlarında daha fazla gelmeye başlaması normal bir durum olarak karşılanabilirdi. Ancak iktidarın ve dağıtım şirketlerinin dağıtım bedellerinde sürekli zam yaptıkları gerçeğini akıllarda tutmak gerekiyor.

Doğalgazda yeni yılla beraber mesken tarifesine yüzde 25, sanayi aboneleri için geçerli tarifeye yüzde 50 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye de yüzde 15 zam yapılmıştı. Üstelik organize sanayi bölgelerine kısıtlı enerji sunuluyordu. 

Elektrik, doğalgaz gibi faturalara yansıtılan zamlı tarifelerin Ocak ayından itibaren geçerli olacağı belirtilmişti. Fatura sürelerini uzatarak aylık kullanım matrahlarını da uzatan dağıtım şirketlerinin kesmiş olduğu faturalar sonucunda bir önceki yılın aynı ayına göre zamlı tarifelerin vatandaşa bedeli %40 ila %50 zam olarak yansıdı.

Kamuoyuna zamlı tarifeleri 30 gün yerine 28-29 veya 33-34- gibi günlerle yazan elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketleri de değişen tarife matrahlarındaki değişiklikler ile tüketicinin kullanım sınırlarını ve faturalarını da değiştirmiş oluyor. Sürekli bir artış görülen faturaların tüketiciye olan yükü de katlanarak artıyor. 30 günden 30 güne kesilmesi gereken faturaların bu takvimlere neden uymadığı da kamuoyu tarafından olumsuz yorumlarla karşılanıyor.  

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da vatandaşa yansıyan aşırı zamlı bu duruma tepki göstererek, tasarruf tedbirleri ile devletin ek gelir elde edebileceğini, vatandaşa yansıtılan zamlı tarifelerin ise geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.

Davutoğlu, “Ölümü gösterip sıtmaya razı etmeye çalışıyorlar. kW sınırını değiştireceğinize zammı geri çekin. Bu kapkara kışı daha kara kılan doğalgaz ve elektrik zamlarını derhal geri alın. Halkın üzerinde oynadığınız zulme son verin.” dedi.

Devletin birçok ek gelir kaynağı olmasına rağmen bütün yükü vergilere ve zamlara bağladığı görüntüsü çizilirken, iktidarın ekonomi politikalarının kamunun alım gücünü düşürmeye devam ettiği görülüyor.

Yorum Analiz Haberleri

“BM Siyonizm'i ırkçılık saysın”
Gazze katliamında ABD'nin rolü
Endonezya’da “Değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen” madde: Filistin davası
"Mustafa Kemal'in askerleri"ne ne zaman dur diyeceğiz?
Gazze katliamı ve Hasbara’nın iflası