Hangisi Daha Ölümcül; Covid-19 mu Yoksa Grip mi?

Çin'de hızla yayılan Covid-19'un yol açtığı can kayıpları, hastalıkla ilgili korku ve paniğe zemin hazırladı. Oysa karamsar düşünmeden önce 'ölümlü' ile 'ölümcül' arasındaki farkı mercek altına almak gerekiyor.

Bir hastalığın ne kadar 'ölümcül' olduğu bu hastalığın insan hayatını ne kadar tehdit ettiği ile ilgili. Ölümle sonuçlanması iyileşme olasılığına göre yüksek olan hastalıklar 'ölümcül' olarak niteleniyor.

'Ölümlü' dendiğinde ise hastalığın yayılma hızı, menzili ve rakamlar devreye giriyor.

Covid-19 ile ilgili istatistiklere göre virüse yakalananlar arasında hayatını kaybedenlerin oranı yüzde 2.3 civarında. Fakat 45 bin hasta üzerinden elde edilen bu rakam henüz kesin bir veri olarak kabul edilmiyor. Zira, Covid-19'u hafif semptomlarla atlatıp virüsü taşıdığı teşhis edilmeyen kişi sayısı net olarak bilinmediğinden, büyük resmi görmek şimdilik pek mümkün değil.

Koronavirüsün en çok görüldüğü ülkeler

ARS, Covid-19, influenza... Ölüm oranları neler?

İlk kez Hong Kong'da görülen, koronavirüs çeşitlerinden SARS-CoV'un neden olduğu şiddetli akut solunum yolu sendromu (SARS), 2002-2003 yılında 8 bin civarında kişiyi etkilemiş, virüsü kapanların yüzde 10'u hayatını kaybetmişti.

Aralık ayında ortaya çıkan Covid-19 virüsü ise şu ana kadar 73 binden fazla kişide görüldü, bin 873 kişi ise virüsten yaşamını yitirdi.

Normal grip olarak bilinen influenzada ölüm oranı 0.1 yüzdelikle çok düşük olmasına rağmen, her yıl doğrudan veya dolaylı olarak yarım milyondan fazla kişi gribe yakalanarak hayatını kaybediyor.

Euronews

Gündem Haberleri

Tunceli ve Ovacık belediye başkanlıklarına kayyum atandı
Hakan Fidan: BRICS’e ortaklıkla ilgili bir teklif aldık
ABD'den Türkiye'ye "Hamas'a ev sahipliği yapmayın" uyarısı
10 Kasım dayatmasında yeni dönem: Törene katılmayan öğrenci için veliden savunma istediler
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM'nin kararı "umut verici"