Hamza Türkmen, Davet Derneğindeydi

Davet Derneği seminerleri Hamza Türkmen’in verdiği “Kur'an'da Ahiret Kavramları” semineriyle devam etti.

Davet Derneği tarafından gerçekleştirilen Kur’ani Kavramlara Giriş semineri bu hafta Hamza TÜRKMEN'in “Kur'an'da Ahiret Kavramları” konulu sunumuyla devam etti.

Program Ahmet Köse’nin Kur’an tilaveti ve Muharrem Altay’ın okuduğu meali ile başladı. Ardından Hamza Türkmen’in özgeçmişi ve İslami çalışmalara yaptığı katkılar Eren Azaklı tarafından katılımcılara aktarıldı.

Allah'a, Rasullere ve ahiret gününe inanmanın çok önemli olduğunu aktaran Hamza Türkmen Allah'a inanmanın ahirete de inanmayı gerekli kıldığını ifade ederek konuşmasına başladı.

Türkmen’in konuşmasından satır başları:

Ahiret kavramı Kur'an-ı Kerim'de yaklaşık 110 yerde geçiyor. El-yevmi'l ahir (son gün) anlamında 26 yerde geçiyor. İnsan öldüğünde kendisinin ahireti başlıyor. İki tür hayat vardır. Birincisi dünya hayatı, ikincisi ahret hayatıdır. Dünya hayatı oyun ve eğlence, oyun ve tutku hayatıdır.

Allah göklerin ve yerin yaratılışının insanın yaratılışından daha zor olduğunu bildirmiştir. “Elbette göklerin ve yerin yaratılması, insanların yaratılmasından daha büyük bir şeydir. Fakat insanların çoğu bilmezler.” (Mü'min Suresi 57. Ayet)

İnsan çevresiyle ve aklının kapasitesiyle sınırlıdır. İnsanlığın yaşı yaklaşık 5 milyar yıldır. Dünyaya 10 milyar yıl uzaktan ışın gönderen yıldızlar vardır. Bu insanın acziyetinin bir göstergesidir. Allah Azze ve Celle asıl hayatın ahiret hayatı olduğunu söyler.

Gaybi olan ahiretle ilgili, Allah'ın kitabında bildirdiği kesin bilgiler vardır. Ahiretle ilgili ayetlerin hepsi müteşabih ayetlerdir. Gaybla ilgili konuları muhkem ayetler ışığında anlamaya çalışmalıyız. Gayb gözlemleyebildiğimiz bir alan değildir. Allah’ın bize Kur’an’da bildirdiği kadarını biliyoruz.

“Resulullah gaybı bilir miydi?” diye soracak olursak Allah’ın kendisine bildirdiği kadar biliyordu. Daha fazlasını bilmiyordu.

İnsanlar kabirde senelerce yatsa da pek az bir süre kalacaklarını zannedecekler. “Allah'ın sizi (kabirlerinizden) çağıracağı, sizin de O'na hamd ederek emrine hemen uyacağınız ve (kabirlerinizde) pek az kaldığınızı sanacağınız günü hatırla!” (İsra Suresi 52. Ayet)

Kur’an-ı Kerim’de cennet kelimesi 147 yerde geçiyor. Cennetin kelime manası örtmek, gizlemektir. Kur’an-ı Kerim’de 25 yerde dünya cenneti olarak diğer yerlerde de ahret cenneti olarak geçmektedir. Cennet ve cehennem kıyametten sonra yaratılacaktır.

Allah cennet kardeşliği versin duası ne güzel bir duadır.

Cennete gidenlere hak ettiklerinden çok çok daha fazlası verilecek, cehenneme gidenlere ise hak ettikleri kadar ceza verilecektir. Rabbimiz aksini dilemedikçe cennet ve cehennemde ebedi olarak kalınacaktır. “Onlar, gökler ve yerler durdukça orada ebedi olarak kalacaklardır. Ancak Rabbinin dilemesi başka. Şüphesiz Rabbin istediğini yapandır.” (Hud Suresi 107. Ayet)

Sırat varsa o bu dünyadadır. Kendimizi ona göre hesaba çekmeliyiz.

Allah’ın mahşer günü hesap görmesi çok hızlı olacaktır. Hız olayına dünya hayatından basit bir örnek verirsek; internette bir dosya yayınladığımızda o dosyaya birkaç saniye içerisinde aynı anda dünyanın öteki ucundan da erişilebiliyor. Bu hız elbette ki Allah’ın hesap görme hızıyla kıyaslanamaz.

***

Hamza Türkmen Allah’ın hepimize cennet kardeşliği vermesini niyaz ederek yaptığı duayla konuşmasını sonlandırdı. Seminer soru-cevap faslının ardından yapılan ikramla sona erdi.

Eren Azaklı / Haksöz-Haber

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi