Hamas, tarihinde ilk kez politbürosuna bir kadını atadı

Hamas, kurulduğu 1987 yılından bu yana ilk kez bir kadını siyasi bürosuna üye olarak atadı. 64 yaşındaki Cemile el-Şanti Hamas’ın 15 üyeden oluşan siyasi bürosuna dahil edilen ilk kadın isim oldu.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Hamas Kadın Hareketi 1980'lerin sonunda kuruldu. Misyonu, çoğunluğu çalışanlar, öğrenciler ve ev hanımları olan Hamas kadınlarını tek bir vücut altında toplayarak onlara Hamas kavram ve ilkelerini öğretmek, sosyal etkinlikler ve ev ziyaretleri düzenlemek ve Hamas'ın düzenlediği saha faaliyetlerine katılmaları için kadınları seferber etmekti.

Hamas üyesi kadınlar, önemli bölgeleri [şehirleri] temsil eden kadın liderleri seçmek için Kadın Hareketi seçimlerine katılıyorlar. Daha sonra bu kadınlar Hamas’ın Genel Şura Konseyi [parlamento] üyeleri olarak kadın liderlerini seçiyorlar.

Hamas Kadın Hareketi bağımsız bir örgüt olarak faaliyetler yürütüyor. Kendi seçimleri, Hamas'ın iç seçimleriyle aynı zamana denk geliyor.

64 yaşındaki Cemile el-Şanti de Hamas’ın 15 üyeden oluşan siyasi bürosuna üye olan ilk kadın olarak tarihe geçti.

"Hamas'ın siyasi bürosuna bir kadının seçilmesi - ne kadar geç olursa olsun - hareketin kadına verdiği önemi göstermesi açısından olumlu karşılandı."

Hamas, kurulduğu 1987 yılından bu yana ilk kez bir kadını siyasi bürosuna üye olarak atamış oldu

Kuzey Gazze Şeridi'ndeki Cibaliye mülteci kampında ikamet eden Şanti, Mısır'daki Ayn Şems Üniversitesi'nden İngilizce lisans derecesine sahip olarak mezun oldu. Gazze İslam Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde de öğretim görevlisi olarak çalıştı. 2006'da Hamas'ın Yasama Konseyi'ne üye oldu. Şanti geçmiş yıllarda da Hamas’ın kadın işleri bakanlığı görevini yürüttü. 

Şanti, Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Hanun'daki An-Nasr camisinde saklanan 70 Hamas militanının üzerinde İsrail ordusunun kurduğu kuşatmayı kaldırmak için 3 Kasım 2006'da feminist bir yürüyüşe liderlik ettikten sonra Hamas çevrelerinde geniş bir popülerlik kazandı. Yürüyüşe katılan iki kişi İsrail kurşunlarıyla öldürülmüş ve onlarcası da yaralanmıştı.

Yıllardır Hamas'ın siyasi bürosunda kadınların da temsil edilmesi talepleri bulunuyordu. Kadınların siyasi büro üyelerine oy vermesine veya başkanlık için aday olmasına izin verilmemesine rağmen Şanti’ye bu turda mücadele etmesi için bir sandalye verildi.

Hamas'taki Kadın Hareketi'nin medya bürosu, 14 Mart'ta Şanti'nin, Hamas'ın siyasi bürosuna üye olarak seçilmesinin, "hareketin medeni düşüncesini taçlandırdığını" ifade etti.

Şanti Al-Monitor'a verdiği demeçte, "Hamas'ın siyasi bürosuna bir kadın atamak, hareketin kadınların rolünün önemine ve karar alma pozisyonlarını edinmesinin önemini ortaya çıkardı. Hamas’ın bu kararı, kadınların yeteneklerine olan inancı yansıtan dikkate değer bir gelişmedir." dedi.

22 Mayıs'ta yapılması planlanan milletvekili seçimlerinde aday olup olmayacağı sorusuna Şanti, “Hamas'taki yeni sorumluluklarıma vaktimi ayırmak istiyorum. Önümüzdeki Filistin seçimlerine katılmayacağım. Diğer kadın liderlere bu deneyimi yaşama şansı vermeliyiz." dedi.

Hamas kurulduğundan beri, hareketin 1988 Sözleşmesi'nin 18. Maddesi uyarınca kadınların rolü çocuk yetiştirmekle sınırlıydı.

Ancak Hamas hareketinde kadınların rolü, 2000-2005 yılları arasındaki ikinci intifada sırasında, özellikle Reem Riyashi’nin Ocak 2004'te Gazze'nin kuzeyindeki Erez geçiş bölgesinde İsrail askerleri arasında kendini havaya uçurduğunda, kadınların çocuk yetiştirmekten askeri katılıma geçmeleri gerektiği düşüncesini de tetiklediği biliniyor.  

2006'da Filistin parlamentosuna seçilen altı kadın; Hoda Naim, Cemile el-Şanti, Meryem Farahat, Semire al-Halayka, Mona Mansour ve Meryem Saleh Filistin’deki siyasi pozisyonları almaya başladı.

2007'de Hamas ilk kadın askeri taburunu kurdu. Onlarca kadını silah kullanma ve savaşma konusunda eğitti.

Çeviri Haberleri

Çocuk zihninde soykırım
Dünya Müslümanları düşündüklerinden çok daha fazla birlik içindeler
BM Güvenlik Konseyi kime hizmet ediyor?
Mahmud Abbas Yönetimi nasıl İsrail'in Batı Şeria'daki kolu oldu?
Devrimi yok ederek kutlamak Mahmud Abbas'ın tarzıdır