İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Fetih ile Hamas arasındaki mutabakata ilişkin, “Ebu Mazen (Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas) barışı değil, Hamas’ı seçti. Hamas’ı seçen barış istemez” ifadesini kullandı.
Başbakanlık Ofisi’nden yapılan yazılı açıklamada Başbakan Netanyahu’nun şu sözlerine yer verildi:
“Bu sabah yaptığım açıklamada, ‘Ebu Mazin İsrail ile mi yoksa Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği’nin terör örgütü olarak tanımladığı, katil, İsrail’i yok etmeye çağıran Hamas’la mı barış yapacağı konusunda bir karar vermeli’ demiştim. Bu akşam barış sürecini uzatma görüşmeleri sürerken, Ebu Mazin barışı değil Hamas’ı seçti. Hamas’ı seçen barış istemez.”
İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Liberman da yazılı açıklamasında, “Ebu Mazin eğer barış yapmak istiyorsa bir karar vermeli, eğer öyleyse kiminle? Aynı zamanda hem İsrail ile hem de İsrail’i yok etmeyi savunan terör örgütü Hamas ile barış yapmak mümkün mü” diye sordu.
Liberman, “Fetih ile Hamas arasında yapılan birlik hükümeti anlaşmasını imzalamak, İsrail ile Filistin yönetimi arasındaki müzakereleri sona erdirmekle eşdeğerdir” değerlendirmesinde bulundu.
“İSRAİL 1967 SINIRLARINI REDDETTİ”
Netanyahu ve Liberman’ın mutabakata yönelik tepkilerine cevap ise Filistinli Başmüzakereci ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yönetim Kurulu Üyesi Saib Ureykat’tan geldi.
Ureykat, İsrail’in açıklamalarını kınayarak, “Netanyahu ve hükümeti, Filistin bölünmüşlüğünü barış yapmamaya bahane olarak kullanıyordu. Şu anda da Filistin uzlaşısını yine aynı amaç için kullanıyor. Netanyahu hükümeti için mantıklı çözüm, barış istememek” ifadesini kullandı.
Gazze ve burada yaşayan 1,7 milyon nüfusun Doğu Kudüs gibi Filistin devletinin bir parçası olduğunu, bugün bunun yeniden teyit edildiğini belirten Ureykat, şöyle devam etti:
“İsrail, 9 ay süren barış müzakereleri boyunca Yahudi yerleşim yeri inşaatları, Filistinlilere ait evlerin yıkımları, tutuklamalar ve askeri baskınlara devam etti. Bize herhangi bir harita getirmedi. 1967 sınırlarını reddetti. Şimdi de Filistin hükümetini ve bizleri barış görüşmelerini başarısız kılmakla suçluyor.”
İsrail’in, Filistinliler için Güney Afrika’daki gibi bir ayrımcı apartheid (ayrımcılık) rejimini seçtiğini ifade eden Ureykat, “Uzlaşmanın amacı barıştır. Umuyorum, tarihimizdeki kara bir bölümü başarıyla kapattık. Umarım İsrail barışa şans verir” yorumunda bulundu.