PKK’nın güvenli ulaşımı tehdit eden eylemlerini artırması nedeniyle karayoluyla seyahat edecek halk daha pahalı olan hava ulaşımına yöneliyor.
Yollarının kesilmesinden, yola mayın döşenmesinden, seyehat ettikleri araçlarının yakılmasından endişe duyan halkın, zorunlu olarak havayolu ulaşımını tercih etmesi bölgeye sefer yapan uçaklarda doluluk oranını yüzde 100'e çıkarırken, havalimanlarındaki yolcu trafiğinde de yüzde 40 civarında artışa neden oldu.
Çözüm Süreci'nde bölge illerine huzurla seyehat eden, bölgeden de aynı yollarla batı illerine giden vatandaşlar, son bir aydır PKK'nın karayollarında araç yakma, yol kesme ve insan kaçırma eylemleriyle tedirgin.
Bölge halkı seyahat özgürlüğünün kısıtlanmasına, otobüs firmaları da yolcu kapasitesinin düşmesine tepki gösterirken, huzuru akamate uğratmaya yönelik saldırıların son bulmasını diliyor.
İstanbul
Büyük İstanbul Otogarı'ndan Doğu ve Güneydoğu'ya sefer düzenleyen otobüslerin doluluk oranının önceki yıllara göre azaldığı gözlendi.
Son günlerde bölgede yaşanan saldırıları, bu bölgelere yapılan otobüs seyahatlerini de olumsuz etkiledi.
Büyük İstanbul Otogarı'nda hizmet veren otobüs firmalarının yetkilileri, bilet satışlarının büyük ölçüde azaldığını belirtti.
Firma yetkilisi Şemmuz Sukuti, seferlerde doluluk oranının düştüğünü, bundan sadece yolcuların değil otobüsçülerin de rahatsızlık duyduğunu aktardı.
Diyarbakır
Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen, PKK saldırılarının seyahat etmek isteyen halkı tedirgin ettiğini bildirdi.
"Vatandaşlar karayoluyla yolculuk yaptığında çok tedirgin. Bölgede yaşanan olaylar nedeniyle tur organizasyonları da iptal ediliyor." diyen Özgen, vatandaşların havayolu ulaşımına daha fazla ilgi gösterdiğine dikkati çekti.
Van
Van Otogarı'ndaki firma yetkilileri, gelen yolcu sayısının giden yolcu sayısına göre büyük oranda azaldığını belirterek, bunun PKK’nın saldırılarından kaynaklandığı değerlendirmesinde bulundular.
Firma çalışanı Necdet Aslan, PKK saldırılarının diğer sektörleri olduğu kadar ulaşımı da olumsuz etkilediğini anlattı.
Hakkâri
Olaylar nedeniyle yapımı 5 yılda tamamlanan ve son bir ayda da 6 kez güvenlik nedeniyle bazı uçak seferleri iptal edilen Selahaddin Eyyubi Havalimanı haftada 10 uçağın iniş-kalkış yaptığı iki aylık sürede 22 bin yolcunun taşındığı çok önemli bir havalimanı hâline geldi.
Hakkârili vatandaşlar, yol kesme, araç yakma ve mayınlı saldırı tehlikesine karşı ulaşımda havayolunu tercih ettiklerini belirtiyor.
Muş
Muş Şehirlerarası Otobüs Terminali'ndeki firma yetkililerinden Aslan Aktaş, olaylar nedeniyle halkın yolculuğa çıkarken temkinli olduğunu bildirdi.
Aktaş, seyahate çıkanların yolların güvenli olup olmadığı yönünde kendilerine sorular yönelttiğine işaret ederek, yaşanan olaylar nedeniyle yolcu kapasitesinin her geçen gün düştüğünü vurguladı.
Mardin
Mardin'de temmuz ayında geçen yılın temmuz ayına oranla hava ulaşımını tercih edenlerin sayısında yüzde 22 artış meydana geldi.
Yolculardan Adem Demir, havayoluyla seyahati daha güvenli bulduğunu söyledi.
Bingöl
Geçen yıl temmuz ayında Bingöl'de 9 bin 369 kişi havayolu ulaşımını tercih ederken, bu yıl bu sayı 11 bin 510'a yükseldi.
Siirt
Siirt'te geçen yıla oranla kente gelen yolcu sayısında azalma kentten giden yolcu sayısında da artış görüldüğü belirtildi.
Batman
Firma yetkililerinden Faik Furan, kente gelen yolcu sayısında azalma, kentten giden yolcu sayısında ise artış olduğunu söyledi.
Furan sefer sayısını artırmalarına rağmen yolcu sayısının sürekli düştüğünü, Batman'dan batıdaki illere günde 70'i aşkın sefer yapıldığını kaydetti.