Halep'te Şubat Ayında 500 Bin Kişi Evini Terk Etti

Birleşmiş Milletler, Suriye'deki çatışmalar nedeniyle sadece bu ay Halep'in doğu ve kırsal bölgelerinden 500 bin kişinin evlerini bırakarak kaçtıklarını bildirdi.

Birleşmiş Milletler, Esed’in saldırıları sonucu sadece bu ay Halep'in doğu ve kırsal bölgelerinden 500 bin kişinin evlerini bırakarak kaçtıklarını bildirdi.

BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye insani yardım gönderilmesine izin veren kararının kabul edilmesinin ardından, 193 üyeli BM Genel Kurulu da Suriye'deki son durumu değerlendirmek için, Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın talebi üzerine gayriresmi oturum düzenledi.

BM Acil durumlar Koordinatörü Valerie Amos'un yardımcısı Kyung-Wha Kang, oturumda Amos adına yaptığı açıklamada, Suriye'deki üç yıllık savaşta yüz binin epey üzerinde kişinin öldüğünü, 680 bin kişinin yaralandığını söyledi.

Kang, 6,5 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığına işaret ederek, "Sadece bu ay Halep'in doğusu ve kırsalında çatışmalardan kurtulmak için 500 bin kişi evlerini terk etti" dedi.

Ülkede önemli altyapı kurumlarının tahrip olduğunu vurgulayan Kang, Suriye'deki okulların yüzde 18'inin, kamu hastanelerinin yüzde 64'ünün kullanılamaz hale geldiğini, su şebekesinin yüzde 50 zarar gördüğünü, tarihi ve kültürel eserlerin askeri amaçla yararlanma ya da bombalanma nedeniyle onarılamaz zararlara maruz kaldığını belirtti.

"UCM'ye sevk edilmeli"

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay da telekonferans yöntemiyle katıldığı toplantıda, Suriye'de insanlığa karşı suç ve savaş suçu işleyenlerin, bu eylemlerini kendilerinden hesap sorulmayacağı inancıyla yaptıklarını söyledi.

Suçluların adalete teslim edilmesinin önemini vurgulayan Pillay, "Buradan BM Güvenlik Konseyi'ne, Suriye krizini Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sevk etmesi için bir kez daha çağrı yapıyorum" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Suriye'deki acıların ve insani trajedinin her gün daha da arttığına işaret ederek, Suriye hükümetinden daha fazla insani yardım görevlisine vize vermesini isteyerek, "Hükümetin, vize sorunları için bürokratik süreçleri bahane etmesi inandırıcı değil. Bu süreçleri zaten hükümet kontrol ediyor" diye konuştu.

BMGK kararında da yer aldığı şekliyle Suriye hükümetine hava saldırılarına ve varil bombası kullanımına son verme çağrısı yapan Ban, önemli güzergahlarda da insani yardım geçişi için güvenli koridorların açılmasını istedi.

Ban, uluslararası toplumdan da ülke içinde yerlerinden edilmiş Suriyelilere ve sığınmacılara ev sahipliği yapan komşu ülkelere maddi destek vermelerini talep etti.

"Türkiye açık kapı politikasını sürdürecek"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik de toplantıda yaptığı konuşmada, BM Güvenlik Konseyi'nin Suriye'ye insani yardıma ilişkin karar tasarısını kabul etmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Çevik, "Bu karar çok daha önce kabul edilmeliydi. Şimdi bu kararın sahadaki durumu değiştirmesini ve Suriye'nin tüm noktalarına engelsiz bir şekilde yardımların ulaştırılmasını samimi olarak ümit ediyoruz. BMGK kararı bir an önce uygulamaya konulmalı" dedi.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara ilişkin de bilgi veren Çevik, Türkiye'nin 700 binden fazla Suriyeliyi misafir ettiğini belirterek, Türkiye'nin "Açık kapı" politikasını sürdüreceğini ifade etti.

Çevik, konuşmasında, Suriye'nin BM Daimi Temsilcisi Beşşar Caferi'nin "Türkiye'nin terörizme destek verdiği" iddialarına da yanıt vererek, "Suriye rejimi kendisi gibi düşünmeyen herkesi terörist olmakla suçluyor. Türkiye'nin teröre karşı verdiği mücadele gayet iyi biliniyor. Bu mesnetsiz ve temelsiz iddiaları kesinlikle reddediyoruz. Suriye halkının yanında olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

AA

Suriye Haberleri

Suriye lideri Şara: Çocukluğum Filistin sevgisiyle geçti
IŞİD’in Suriye'deki bombalı saldırı girişimi engellendi
Halep Emevi Camii’nin eski imamı Şeyh Mekki: Bize nasip olan özgürlük Gazze'ye de nasip olacak!
"Esed zaliminin düşmesini 60 senedir bekliyoruz!"
İtalya: Suriye ile diplomatik ve dostluk ilişkisi başlatıyoruz