Halepçe’de Utanç Müzesi

Saddam yönetiminin İran-Irak savaşı sırasında kimyasal silahlarla 5 bin Kürdü öldürdüğü Halepçe, o acıyı hiç unutmuyor.

Fotoğraf: Ramazan Öztürk

Saddam Hüseyin yönetiminin İran-Irak savaşı sırasında kimyasal silahlarla 5 bin Kürdü öldürdüğü Halepçe, o acıyı hiç unutmuyor. Aradan 23 yıl geçmesine rağmen ölenlerin yakınlarının, kimyasal gaz nedeniyle sakat kalanların acısını taze tutan yerlerden biri ise Halepçe Anıt-Müze ve Kabristanı...

Kuzey Irak’ta düzenlenen Kürt Medya Konferansı’na katılan gazeteciler, Bölgesel Kürt Hükümeti sınırları içinde bulunan Süleymaniye kentine bağlı Halepçe’de incelemeler yaptı. Halepçe, yakın tarihin belki de en kanlı katliamlarından biri. İran- Irak savaşı sırasında Saddam Hüseyin’e bağlı kuvvetlerin kimyasal silahlarla çoğu çocuk ve kadın beş bin Kürdü öldürmesinin üzerinden tam 23 yıl geçmesine karşın acının izlerini her yerde görmek mümkün. 16 Mart 1988’deki katliamda yaşamını yitirenleri unutmamakta, unutturmamakta kararlı olan yönetim, büyük bir anıt dikmiş kentin girişine. Anıtla birlikte katliamda ölenlerin mezarlarının bulunduğu büyük bir kabristan, ölenlerin maketlerle canlandırıldığı, fotoğraflarının yer aldığı bir de müze var. Kabristanın girişinde ise dönemin hâkim gücü Baas’a duyulan nefret tabelaya yazılmış: “Baas üyeleri buraya giremez.”

Müze sorumlusu da mağdur

Katliam sırasında 9 yaşında olan Omit Muhammed Ali Reşit, bugün o müzenin sorumlusu. İki kardeşini ve annesini yitirdiği saldırıdan nasıl kurtulduğunu anlatırken gözyaşlarına hâkim olamayan Reşit, “Gelenlere o katliamı anlatırken biraz olsun yüreğimin acısı diniyor” diyor.

Taraf
 

Irak Haberleri

Irak Kürdistanı Parlamentosu seçimlerinin resmi sonuçları
Iraklılar şehit Sinvar'a 'terörist' diyen Suud kanalı MBC'yi bastı
IKBY’de 20 Ekim’deki milletvekili seçimleri için güvenlik güçlerinin oy kullanma süreci sona erdi
Irak'ta Sünni mahkumlar topluca idam edildi
Irak'ta Bağdat Havalimanı'na füzeli saldırı düzenlendi