“Halep İçin Sesimizi Daha Çok Yükseltmeliyiz”

AB Bakanı Çelik, “Şu anda Halep’te mâlesef bütün dünyanın gözünün önünde, bütün modern kurumların gözü önünde bir halka karşı büyük bir soykırım gerçekleştiriliyor.” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Almanya’nın başkenti Berlin’deki temasları kapsamında Türkiye ve Almanya merkezli medya temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda bir konuşma yaptı.

AA’da yer alan habere göre, bu toplantılar yapılırken çok üzücü haberlerle karşı karşıya kalındığını ifade eden Bakan Çelik, “Şu anda Halep’te mâlesef bütün dünyanın gözünün önünde, bütün modern kurumların gözü önünde bir halka karşı büyük bir soykırım gerçekleştiriyor.” dedi.

“Bosna’dan Ders Çıkarılmıştır Diye Düşünülüyordu”

Bosna-Hersek’te Srebrenica’da yapılan soykırımdan sonra herkesin bir daha dünyada benzer bir şeyin olmayacağını düşündüğünü ifade eden Çelik, “Dünya Srebrenica’daki, Bosna’daki soykırımdan ders çıkarmıştır diye düşünülüyordu. Orada masum insanlar BM askerlerinin gözünün önünde öldürülmüştü ve hiç kimse bir şey yapamamıştı. Hâlen biz Türkiye Cumhuriyeti olarak her sene Srebrenica kurbanlarını anma törenlerine hükümet düzeyinde, bakan düzeyinde katılıyoruz. Bu acıyı paylaşmaya devam ediyoruz. Geçmiş yıllarda ben de katılmıştım. Hakikaten yepyeni mezarlar bulunuyor. Hâlâ yakınlarını arayan insanlar aradan bu kadar zaman geçtikten sonra yakınlarının en azından bir mezarları olsun diye hayret ediyorlar, acı çekiyorlar.” şekline konuştu.

Şimdi benzer bir vahim ve acı durumun Halep’te yaşandığına işaret eden Bakan Çelik, BM’nin ve dünyanın modern kurumlarının gözü önünde bu insanların katledildiğini söyledi.

“Koridorun Açılması Sabote Ediliyor”

Türkiye’nin insânî bir koridor açılması, masum insanların ve sivillerin orayı terk etmesi için gayret gösterdiğine dikkat çeken Çelik, şöyle konuştu:

“Ama koridorun açılması bile birtakım mücadelelerle sürekli sabote ediliyor. Şimdi de sivil konvoya saldırı yapıldığı, bu saldırı neticesinde yeniden ateşkesin sona ermesi gibi bir tablonun ortaya çıkabileceği değerlendiriliyor. Aslında ortada doğru düzgün bir ateşkes de yok. Sürekli ateşkes kararı alınıyor. Ama kısa zaman içinde bozuluyor. Dünyanın gözü önünde modern kurumların önünde bu katliamın gerçekleşmesi dünya için bir utanç vesilesidir. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra uluslararası hukuk alanında küresel barış anlamında uluslararası hukukun kazanımları, demokratik kazanımlar anlamında çok mesafe alındı. Ama tüm bu mesafelere rağmen gelinen noktada görüyoruz ki, var olduğunu düşündüğümüz kazanımlar Halep’teki insanlar için bir umuda dönüşmüyor, bir yardıma dönüşmüyor. Bunun üzerine çok kafa yormak durumundayız. Hep beraber Halep için sesimizi daha çok yükseltmek durumundayız. Esasında çeşitli zamanlarda da görüyoruz. Dünyanın pek çok yerinde çeşitli olaylarla ilgili olarak insanlar sokağa dökülüyorlar. Oysa Halep için dünyanın ayağı kalkması lâzım. Bu utançla dünyanın ciddi bir şekilde yüzleşmesi lâzım.”

Suriye Haberleri

Katil Esed güçleri ve İran’a bağlı çeteler İdlib’e saldırdı
Tel Abyad'a saldıran PKK/YPG bir çocuk öldürdü
Umutol İnsani Yardım Derneği, Suriye’de 150 briket ev yaptı
Hamas yöneticisi Nassar: “Halkını katleden Esed direnişin timsali olamaz”
Suriye’ye dönüşlerin “gönüllü” olduğundan emin misiniz?