“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınına devam eden Haksöz dergisi, 2020’nin ilk sayısında “Türkiye ve Libya Halklarının Maslahatı Ortaktır” manşetiyle çıktı.
Gündem’de Libya meselesi işleniyor. İslami hareketlerin Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan tasfiye edilmek istendiği ifade edilerek darbeci Hafter’in çetelerine karşı askerî destek vermenin yalnızca meşru olmayıp zorunlu olduğu vurgulanıyor ve bu açıdan Türkiye’nin haklıdan yana tavrı takdir ediliyor.
Lokman Doğmuş, Libya’da neler yaşandığını özetlediği yazısında Rusya’nın pozisyonu, Türkiye’nin tutumu ve sorunun dünya ülkeleri ve Arap medyası tarafından nasıl algılandığını tahlil ediyor.
Rıdvan Kaya, Günay Bulut, Murat Koç ve M. Hasip Yokuş’un katkıda bulunduğu “Müslümanlar ve Dünyevileşme” konulu dosyada her alanda yaşanan yozlaşma, ahiret bilincinden kopma, iktidarla ilişkilerde sapma, lüks ve şatafata yönelme, başarıyı dünyaya odaklama, sosyal hayatta yaşanan zaaflar, kimlik bulanıklığı ve ekletizm, dini parçalara ayırma ve siyasallaştırma, ahlak gibi mevzular üzerine değerlendirmeler var.
Çeviriler bölümünde Azad Essa, Keşmir’deki Hint ablukasını; Yasmin Hatun Dewan, Çin’İn Uygur kimliğini silmek için modayı nasıl kullandığını; CJ Werleman, Çin zulmüne karşı Müslüman dünyanın tepkisi(zliği)ni; Bill Law, Mursi’nin ölümünün Mısır’daki diktatrölüğü nasıl gözler önüne serdiğini, Mutasım A Dalloul ise kuruluşundan bugüne Hamas’ın geldiği noktayı yorumluyor.
Abbas Ataman, insanın vakit ile imtihanını konu edindiği yazısında mutlak ve muayyen zamanı ifade kavramlarla ilgili analizin yanı sıra Allah’ın lütfettiği en kıymetli saat olarak zaman olgusunu ele alıyor.
Fevzi Zülaloğlu, ezanın Kur’an’daki temellerini konu edindiği yazısında ezandaki ifadelerin ayetlerde nasıl ve nerede yer aldığını tespit ettikten sonra Resul’ün Sünnetinin bağlayıcılığına dikkat çekiyor.
Haşim Ay, hak ve adalet kavramlarıyla ilgili çalışmasında istikameti hak/adalet mücadelesi olmayan bir eğitim ve mücadelenin İslamiliğinin neden tartışılır olacağını tahlil ediyor.
Sinan Ön, ‘uygar Batı’nın şiddetle imtihanını konu edindiği yazısında modern dönemde yaşanan şiddet örnekleri, ordu-polis gibi kurumların yapısı ve güvenlik meselesini irdeliyor.
Bilal Tonyalı, bizzat çevirmenliğini yaptığı Hamza A. Tzortzis’in “Hakikatin İzinde” adlı kitabını inceliyor.
Bünyamin Doğruer’in şiirinin de yayınlandığı dergide Beyaz Baretliler yöneticisi Raid es-Salih’in İdlib’deki durumu gözler önüne seren mektubuna yer veriliyor.
İRTİBAT: 0212 524 10 28
haksozdergisi@gmail.com