“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınına devam eden Haksöz dergisi, Kasım 2019 tarihli 344. sayısında “Esed Katildir! Katille İşbirliğini Savunmak Suç Ortaklığıdır!” manşetiyle çıktı. Dergide “Barış Pınarı Harekâtı”nın yanı sıra çeşitli konular ele alınıyor.
Gündem’de Barış Pınarı Harekâtı değerlendirilerek Türkiye’nin Suriye politikasında insani önceliğe dikkat çekiliyor. Harekâtın Türkiye ve Suriyeli muhalifler açısından değeri ve risklerinin ortaya konduğu değerlendirmede Esed’e karşı yumuşama mesajı verenlere eleştiriler getiriliyor.
Hamza Türkmen, Barış Pınarı Harekâtını Rum Suresindeki sevincin fıkhı ekseninde analiz ediyor. Sistem içi mücadele hakkında tespitlerin yanı sıra milliyetçilik ve cahiliye türlerine ilişkin uyarılarda bulunuyor.
Rıdvan Kaya, milliyetçiliğin yükselmesi ve cahilî asabiyeyi besleyen kavramların Müslümanlar tarafından rahatça kullanılmasının getirdiği riskleri tahlil ediyor.
Ali Bulaç, milliyetçiliğin Batı tarihindeki köklerini analiz ettiği yazısında Müslümanların bu süreçten nasıl etkilendiklerine ve kimliklerinde yaşanan aşınmaya dikkat çekiyor; “vatan”, “millet” gibi kavramların İslam’daki karşılıklarına işaret ediyor.
Bahadır Kurbanoğlu, yeni yargı paketini ele aldığı yazısında şu ana kadarki haliyle paketteki eksiklere dikkat çekiyor. Kurbanoğlu, paketin OHAL-KHK mağduriyetlerini de kapsaması gerektiğini vurguluyor.
Şefik Sevim, bağımlılık konusunu işlediği yazısında sadece alkol, sigara, uyuşturucu değil, hayatın birçok alanında karşımıza çıkan bağımlılıklardan kurtulmanın değerini ortaya koyuyor.
Mustafa Akman, mezhep algısına dair kaleme aldığı yazısında fırkalaşma sonrası neşet eden tekfirci yaklaşımı eleştiriyor; kardeşlik ekseninde daha çoğulcu bir yaklaşım öneriyor. Bu noktada farklı fikir, oluşum, mezhep, tarikatların kolayca İslam dairesinden çıkartılmasına dair eleştiriler getiriyor.
Cahit Çekmen, küresel sistemin medyayı nasıl bir silah olarak kullandığını gözler önüne seriyor.
Alaa Nassar, Nada Atieh & Will Christou, Ammar Hamou’dan yapılan çevirilerde Rusya’nın Suriye devrimindeki siyasi eylemlerinin tarihçesi, Suriye’ye müdahale bahaneleri, savaşın yörüngesini ve sonucunu değiştirmek için kullandığı araçlar, askerî müdahalenin boyutları ve muhalefetin Rusya karşısındaki konumu inceleniyor. Alison Langley ise bir Alman eyaletinin göçmenlerle imtihanını yorumluyor.
Fevzi Zülaloğlu, Kitab-ı Kerim ile sohbet ettiği yazısında, Kur’an’ın, Yüce Allah bizimle konuşuyormuş gibi, sorduğumuz sorulara cevap veriyormuş gibi okunabileceğini ortaya koyuyor.
Murat İslam, kadim bir gelenek olarak ders halkalarının yaşatılmasının önemini sergiliyor.
Erkam Kuşçu, Kerem Karaosmanoğlu’nun kitabından hareketle “komplo teorileri”ni konu edindiği yazısında komploculuğun köklerini ve bu tahayyülün sağlıklı düşünme önünde oluşturduğu barikatı irdeliyor.
Derginin son sayfalarında ise Bünyamin Doğruer ve Fevzi Zülaloğlu’nun şiirlerine yer veriliyor.
İRTİBAT: 0212 524 10 28
haksozdergisi@gmail.com