Haksöz, Temmuz Sayısında Suriye’deki İşkence Gerçeğini Manşete Taşıdı

​​​​​​​Haksöz dergisinin Temmuz 2020 tarihli 352. sayısı çıktı. Kapakta Sezar belgelerinin ifşa ettiği Suriye’deki işkence gerçeğine dikkat çekiliyor.

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisi, Temmuz 2020 tarihli 352. sayısında Sezar Yaptırım Yasası ve Suriye’deki işkence gerçeğini manşete taşıdı.

Gündem’de Sezar Yasası ile ABD’nin neyi hedeflediği tartışılmakla birlikte Esed ve muhiplerinin anti-emperyalist maskeyle yaptıkları savunuların çürüklüğüne ve tutarsızlığına dikkat çekilerek tüm insanlığın gözleri önünde yaşanan kitlesel işkence gerçeği nasıl bir dünyada yaşadığımızın kanıtı olarak sunuluyor.

Hasip Yokuş, yakın geçmişte yaşananları da hatırlatarak Kürt sorununda yeni bir dönemece girildiğine ilişkin tespitlerde bulunuyor.

Alaaddin Yurderi, insan cehaletinin kalıcı bir metaforu olarak Denizci Sinbad hikâyesi bağlamında koronavirüs salgınını yorumluyor.

Bu sayıda çeviri yazıların yoğunluğu dikkat çekiyor. Tarık Kahlaoui, S. Arabistan ve BAE’nin Tunus’ta Raşid Gannuşi’yi itibarsızlaştırma ve Libya’da Hater’i destekleme operasyonlarını değerlendiriyor. Basma Alloush ve Alex Simon imzalı ortak yazıda ise Sezar Yasası Suriye’yi nasıl etkileyeceği irdeleniyor. ABD’deki protestolarla birlikte yeniden gündeme gelen “beyaz üstünlük” veırkçılık meselesi de mini bir dosya hüviyeti ile ele alınıyor. Ğufrane Daymi, George Floyd’un öldürülmesinden sonra dalga dalga büyüyen Black Lives Matter (Siyah Hayatlar Önemlidir) hareketini ele alırken; Daniel Steinmetz-Jenkins, beyaz Evanjelik politikanın milliyetçi kökenlerine mercek tutuyor. Connor Woodman ise emperyal politika ve ırkçılığın nasıl bumerang etkisi göstererek Avrupa’ya döndüğünü analiz ediyor.

Eyüp Togan, ırkçılık karşıtı gösterilerde sömürgeci kişiliklerin heykellerinin alaşağı edilmesinden hareketle heykel ve heykele yüklenen anlam üzerine bir değerlendirme yapıyor. Togan, Hristiyan tarihindeki ikon kırıcılığı ve Avrupa’daki heykel kültürüyle ilgili tespitlerin yanı sıra Türkiye’de Atatürk heykel ve büstlerine ilişkin çıkarımlarda bulunuyor.

Dergide İhvan-ı Müslimin Genel Sekreteri Dr. Mahmud Hüseyin ile Hamza Er’in yaptığı röportaj ilgiyle okunabilir. Mursi hükümetinde bakan olarak görev yapan Dr. Mahmud Hüseyin, darbenin7. yılında Müslüman Kardeşler teşkilatı, ‘Arap Baharı’ başından bugüne yaşananlar, Mursi ve Rabia direnişinin yanı sıra özeleştiri ve muhasebe süreçleri hakkındaki sorulara da cevap veriyor.

Burhan Taşkaya, bir tebliğ imkânı olarak adab-ı muşareti konu edindiği yazısında adab-ı muaşeretin kaynağı, özel ve ikili ilişkilerde adab-ı muaşeret, modern zamanlarda adab-ı muaşeret kuralları gibi başlıkları irdeliyor, tarihî ve aktüel örneklerle konuyu açıyor.

Cengiz Duman, Halefullah, Mustafa Öztürk ve Hikmet Zeyveli’nin iddialarını değerlendirdiği yazısında “Kur’an’da mitolojik kıssa var mıdır?” sorusuna cevap arıyor. Mitolojik kıssanın varlığının risklerine işaret eden Duman, bu tezleri gündeme getirenlerin tutarsızlıklarını da gözler önüne seriyor.

Süveyda Zeynep Güneş ve Bünyamin Doğruer’in şiirlerine de yer verilen derginin arka kapağı ise Mısır darbesinin yıldönümüne ayrılarak Sisi cuntasının Şimdi de Libya’daki İslami hareketi tehdit ettiğine dikkat çekiliyor.

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

İRTİBAT: 0212 524 10 28
haksozdergisi@gmail.com

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı
Haksöz Dergisi "Siyonist barbarlığa karşı küresel intifada" manşetiyle çıktı!