“Kur’an’ın aydınlığına doğru” manşetiyle aylık yayınına devam eden Haksöz dergisi, 332. Sayısını yayınladı. Kasım 2018 tarihli dergide "Vatan: Sekülerin Kutsallaştırılması" başlıklı bir dosyaya yer veriliyor.
Gündem'de Danıştay'ın "Andımız" kararı değerlendiriliyor. Yargının yönetme tutkusuyla birlikte milliyetçi atmosferin dayatmacı ve otoriter eğilimleri beslediğine dikkat çekilen Haksöz imzalı yazıda "Kemalist Amentü" olarak antta yer alan ırkçı, ayrımcı, cahilî ve şirk içerikli sözlere işaret edilerek resmî ideolojiyle hesaplaşma zorunluluğuna dikkat çekiliyor.
Vatan Nedir, Neresidir, Ne Anlama İfade Eder?
"Vatan: Sekülerin Kutsallaştırılması" başlıklı bir dosya çalışmasına Selahaddin E. Çakırgil, Doç. Dr. Ahmet Yıldız, Rıdvan Kaya, Musa Üzer ve Süleyman Nazlıcan yazılarıyla katkıda bulunuyorlar. Bu bağlamda vatan tanımından Müslümanlar için vatanın değerine, vatan algısının İslami kimlikle çatışan boyutlarına, olumsuzlukları meşrulaştırmadaki kullanımına, vatan üzerinde inşa edilen mitolojiye, muhafazakâr/dindar çevrelerin genelinde yaşanan vatan düşüncesine ilişkin uyuma, devletin kutsanması ve yükselen milliyetçiliğe değin konu etraflıca ele alınıyor.
Hatip Erdoğmuş, Kürt sorununda dünden bugüne İslami STK’ların nasıl tavır aldıklarını irdeleyen uzunca yazısında Müslümanların soruna ilişkin yaklaşımlarını tartışıyor.
Çeviriler bölümünde Suriye İhvanı liderlerinden Ömer Meşuh ile İhvan’ın Suriye’deki son gelişmelere bakışı üzerine yapılmış bir röportaja yer verilirken Azad Essa’nın yazısında Çin’in Müslüman Uygurlara yönelik zulmünün BM tarafından gözler önüne serilmesine rağmen başta İslam coğrafyası olmak üzere dünyada yaşanan sessizliğe dikkat çekiliyor.
Şefik Sevim, idealler ve gerçekler arasında dengenin önemine işaret eden ufuk açıcı bir yazıyla katkıda bulunuyor.
Lütfi Çiftci, Kur’an’daki bazı kıssalardan hareketle asabiye ve lider taassubuna dair yazı kaleme almış.
Yusuf Yargın, Peygamberimizin veladetine binaen “Abdullah’ın Yetimi, Âlemlerin Rahmeti” başlıklı bir çalışmayla katkıda bulunmuş.
Erkam Kuşçu, İslam felsefesi üzerine yazmaya devam ettiği bu sayıda İslam düşüncesinde kelam-felsefe ilişkisini analiz ediyor.
M. Salih Tuğcuoğlu, “Fıkıhtan Faşizme” kitabından hareketle Tanzimat’tan bugüne ceza hukukunu değerlendiriyor.
Enes Yıldız, Onur Atalay’ın İletişim’den çıkan “Türk’e Tapmak” kitabını değerlendiriyor; ayrıca yeni çıkan kitaplar hakkında da kısa kısa değinilerde bulunuyor.
Bünyamin Doğruer’in şiirine de yer verilen derginin arka kapağı Doğu Türkistanlı Müslümanlara ayrılmış.
İRTİBAT: 0212 524 10 28
www.haksozhaber.net
haksozdergisi@gmail.com