Haksöz Gazze gündemini "Mücadele" başlığıyla inceliyor

Haksöz dergisi Nisan-Mayıs 2024 tarihli 397-398. sayısında sayfalarının önemli bir bölümünü yine Gazze için ayırdı.

HAKSÖZ HABER

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz, “Gazze Çağrısı ve Mücadele Gerçeği” manşetiyle çıktı. İki sayı bir arada yayınlanan dergi, sayfalarının çoğunu yine Gazze’yi konuşan, Gazze’nin mücadelesini anlamaya ve analiz etmeye çalışan yazılara ayırdı.

Küresel intifada ateşinin yakıldığı bugünlerde Gündem yazısında Gazze’nin bize öğrettikleri ve bu sürecin hayatımızda ne gibi değişimlere yol açması gerektiği işleniyor.

Rıdvan Kaya, Gazze üzerinden mücadelenin bütüncüllüğüne dikkat çekiyor; İran-İsrail gerilimini değerlendirirken çelişkili yönlere işaret ediyor ve Türkiye’de yerli Siyonizm gerçeğiyle mücadelenin önemine ışık tutuyor.

Hamza Türkmen, Türkiye toplumunun Gazze’ye ilgi oranını analiz ediyor. Halkı Müslüman olan ülkelerin siyasetinin yanı sıra içinde yaşadığımız toplumlardaki kimliksel çeşitliliğin Gazze direnişine yansımasını irdeliyor.

Bülent Gökgöz, Gazze’ye hangi pencereden baktığımız sorusuna cevap arıyor. Siyonizm’in yanı sıra Kemalizm’in ümmet düşmanı yapısına dikkat çekiyor ve İslami hareketlere sahip çıkmanın zorunluluğuna atıfta bulunuyor.

Tercüme yazılarda David Hearst, Gazze’deki soykırımın neden İsrail’in yenilgisine işaret ettiğini ortaya koyarken; Mairav Zonszein, sorunun sadece Netanyahu değil, İsrail toplumunun kendisi olduğunu gözler önüne seriyor. Alessandro Accorsi, İsrail’in enformasyon savaşını; Ahmed Aziz, Siyonistlerin Filistinlilere yönelik işkence yöntemlerini inceliyor.

Yahya Fırat, Gazze için kendini ateşe veren Amerikalı asker Aaron Bushnell’in eyleminin yankılarını ve Rachel Corrie’nin mirasını kaleme alıyor.

Eyüp Togan, İran-İsrail gerilimin değişmeyen gerçeklerini gözler önüne seriyor.

Ahmet Kerim Artuk, Amerikan kampüslerindeki vicdan intifadasını ele alıyor.

Esra Çifci Dindar, Gazzeli mücahidler ve mustazaf halimiz için kaleme aldığı dua ile dergiye katkıda bulunuyor.

Fevzi Zülaloğlu, Hristiyan Siyonizm’i ve Evanjelizm meselesini masaya yatırıyor; konuya dair ufuk açıcı bir metin taraması yapıyor.

Mehmet Hasip Yokuş, etkin bir mücadele hattı oluşturabilmek için iç muhasebe ve kimlik inşasının önemine dikkat çekiyor ve bireysel-cemaat yapılarında görülen zaaflara ve bu zaafları aşmanın yollarına dikkat çekiyor.

Dergide Tarık Asaf, Adem Yılmaz ile İran’daki meddahların misyonuna ilişkin bir röportajı var. Yılmaz, meddahların İran’ın propaganda askerleri olduklarını gözler önüne seriyor.

Mustafa Akman, Mutezile’nin kurucularından kabul edilen bir âlimin; Vâsıl b. Atâ’nın portresiyle dergi okuyucularının karşısına çıkıyor.

Murat Kayacan, Kevser ve Kâfirûn sureleri perspektifinden geçmişe ve günümüze dair bir okuma gerçekleştiriyor.

Cahit Çekmen, köleliğin tarihsel arka planını incelediği yazısında köleliğin teopolitik çıkmazını irdeliyor ve İslam’ın çözümünü ortaya koyuyor.

Hatip Erdoğmuş, Sezai Karakoç üzerinden bir oruç okuması yaptığı yazısında Samanyolunda Ziyafet ve Ruh Şöleni’ne yaptığı atıflarla birlikte oruç ve çocuk, bayram ve Kadir gecelerinin Karakoç tarafından nasıl yorumlandığını irdeliyor.

Mehmet Ali Aslan, Türkiye’de müzik ve self-oryantalistik izler konulu yazısında Doğu müziğini Avrupa merkezli okumanın handikaplarına değiniyor.

Bünyamin Doğruer’in şiiriyle kapanan derginin arka sayfası ise oğullarını ve torunlarını şehit veren İsmail Heniye ve Gazze için taziyeye ayrılmış.

İRTİBAT: 0212 524 10 28

haksozdergisi@gmail.com

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı
Haksöz Dergisi "Siyonist barbarlığa karşı küresel intifada" manşetiyle çıktı!