Haksöz Dergisinin Şubat 2016 Sayısı Çıktı

Haksöz Dergisi, 299. sayısıyla okurlarının karşısına çıktı. Vahdet arayışları ve mezhepçilik üzerine kapsamlı bir dosyanın yer aldığı dergide Sur’da yaşananlar ve Cenevre’de boğulmak istenen Suriye direnişine dair değerlendirmeler de var.

HAKSÖZ-HABER

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, Şubat 2016 tarihli 299. Sayısında “Özgürlük: Niçin ve Nasıl?” manşetiyle çıktı.

Cenevre Konferansının ele alındığı Gündem’de Suriye halkının direnişinin müzakereyle teslim alınmak istendiğine dikkat çekilerek muhaliflerin Esedli çözüme -daha doğrusu çözümsüzlüğe- zorlandığına vurgu yapılıyor.

Son zamanlarda yoğun olarak tartışılan vahdet mevzuu ve mezhepçiliğe dar dergide bir dosya yer alıyor. Dosyada Şuayb Mekeç, vahdetin hangi şartlarda mümkün olabileceğini ve günümüzde vahdetin önündeki engelleri; Rıdvan Kaya, mezhepçilik etiketiyle zulmün nasıl perdelendiğini, taifeci cürümlerin vahdet kılıfıyla nasıl örtülmek istendiğini, Resul’ün ashabının izlenmesinin önemini; Hamza Türkmen, dünden bugüne İran’ın politikalarının mezhepçilikle nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu, tekfirci yapılanmaların mezhebî reflekslerini, ıslah ve müzakerenin mümkün olup olmadığını; Musa Üzer, Suudi Arabistan’daki gelişmeler ve bölgede İran’ın mezhepçi yaklaşımlarını, sıklıkla dile getirilen “mezhep savaşı” söyleminin tutarsızlıklarını ele alıyor. Murat Kayacan da M. Reşid Rıza’nın vahdet çalışmalarını derleyen bir çalışmayla dosyaya katkıda bulunuyor.

M. Hasip Yokuş, başta Sur olmak üzere bölgede yaşananları ve PKK’nın hendek politikasının yansımalarını değerlendirirken Özgür-Der Diyarbakır Şubesi Başkanı Murat Koç, Haksöz’ün konuyla ilgili sorularını yanıtlıyor. Röportajda Sur’daki gelişmelerin yanı sıra İslami kuruluşların yaptığı “Sur’daki Muhacirlere Ensar Olalım” yardım kampanyasıyla ilgili önemli vurgular var.

Nihat Bulut, İran’ın, nükleer aktivitelerini sınırlayan anlaşmaya uyarak küresel sistemle nasıl uzlaştığını ekonomik veriler üzerinden gözler önüne seriyor.

Dergide Özgür Suriye Ordusu Danışmanı Ebu Zeyd yapılmış bir röportajın çevirisi de yer alıyor. Ebu Zeyd, Rusya’ya muhalif oldukları gibi ABD’nin de yörüngesine girmeme konusunda tecrübelerini paylaşıyor. Basheer Nafi ise Putin’in Suriye’yi bombalamakla Rusya’nın bir şey elde edemediğini, rejimin de ilerleyemediğini belirterek dengelerin bozulmadığına işaret ediyor.

Mustafa Siel, evlilik ve eşler arası arkadaşlık üzerine tespit ve tavsiyelerini içeren uzunca bir yazı ile “hayat arkadaşlığı”nın nasıl mümkün olabileceğini tahlil ediyor.

Ali Değirmenci Muş’a bağlı Hasköy’de yaşadıklarını ve izlenimlerini dergi okuyucusuyla samimi bir üslupla paylaşıyor.

Ali Emre’nin “Bir İslam Kahramanı: Selahaddin” kitabını tahlil ettiği dergide Sivas Davası hükümlüsü Cafer Tayyar Soykök’ün ölüm ve hayat üzerine kaleme aldığı mektubuna da yer veriliyor.

Bu ay dergide yayınlanan şiirler ise Kübra Sönmezler ve Bünyamin Doğruer’e ait.

***

İRTİBAT: 0212 524 10 28 / haksozdergisi@gmail.com

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı