Haksöz dergisinin Nisan-Mayıs 2022 sayısı çıktı

​​​​​​​Haksöz dergisi bu ay iki sayı bir arada yayınlandı. Dergi, Nisan-Mayıs 2022 tarihli 373. sayısıyla 32. yılına girmiş oldu. Ukrayna gündemi ve emperyalizm tahlilleri bu sayıda öne çıkarken yanı sıra birçok konu değerlendiriliyor.

HAKSÖZ HABER

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla yayınını sürdüren Haksöz dergisi Nisan-Mayıs 2022 tarihli 373. sayısında “Siyasi Gelişmeleri Değerlendirmede Perspektif Sorunu” başlıklı manşetle çıktı. Mayıs ayı Ramazan Bayramına denk geldiği için posta-kargoda yaşanacak muhtemel gecikmelerin önüne geçmek için bu sayı birleşik olarak 112 sayfa yayınlandı.

Gündem’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal çabasında karşılaştığı direnişe dikkat çekilerek Rusya’nın abartılan gücü, Türkiye’de Rus nüfuz casusları, Batılıların çifte standartçı tutumu analiz ediliyor.

Kapak konusu çerçevesinde Tayfur Bayraklı ve Gökhan Ergöçün Rusya’nın Ukrayna işgalinin yanı sıra medyada arz-ı endam Rus muhipliğini, Rusya’nın kanlı tarihini, Avrasyacılık meselesi ve çarpık emperyalizm anlayışını ve Rusya karşıtlığının NATO’culukla itham edilmesindeki tutarsızlıkları irdeliyorlar. Yine konu çerçevesinde Karolina Augustova ve Fırat Taşdemir Avrupa’nın ikiyüzlü mülteci politikasını ele alıyorlar. David Hearts’in, meseleyi Putin üzerinden değerlendirdiği yazısı ile Somdeep Sen’in, Hindistan’ın Rusya’yı desteklemesinin arka planını anlattığı makalesi de dergide çeviri olarak yer alıyor. Süleyman Ceran ise Ukrayna ile ilgili bir metni üzerinden Suriye’den bir kahramanlık öyküsünü okuyucularla paylaşıyor.

Hamza Türkmen, çağdaş ihtiyaçlar konusunu ele aldığı yazısında insanın zorunlu ihtiyaçlar karşısındaki tavrını vahiy merkezli olarak belirlemesinin önemine işaret ediyor.

Rıdvan Kaya, İslam ahlakının Müslümanlara kazandırdığı güzel hasletlerden birini; misafirperverlik konusunu işliyor; maruf geleneği yaşatmanın önemine dikkat çekiyor.

Mehmet Ali Aslan, Doğu Guta’da Esed’in askerî cezaevinden firar eden Ahmed Hammade’nin hikâyesini, kendisi ile yaptığı röportajla okuyuculara iletiyor.

M. Hasip Yokuş ve Murat Koç, geçtiğimiz günlerde ziyaret ettikleri Afganistan’dan izlenimlerini kaleme aldıkları yazılarında Taliban’la ilgili değerlendirmelerde bulunuyorlar.

Fatih Demir, Myanmar’da yaşanan hak ihlallerini, darbe sürecinde yaşananları ve bölgedeki güncel durumu Chris Gunnes ile konuşuyor.

M. Masum Yokuş, post-hümanizm, insan ve insanın tanrılaşması süreci, insanın bilgi ile kurduğu ilişki, transhümanizm ve makine-insan konularını etraflıca ele aldığı yazısında bu kuşatma altından çıkış yollarına; Kur’an’ın ve Sünnet’in rehberliğine işaret ediyor.

Mustafa Akman, tasavvuf-sûfilik konusunu irdelediği yazısında “rabıta” kavramı ve ritüeli üzerinden değerlendirmelerde bulunuyor.

Murat Kayacan, Peygamberimizin risalet öncesi hayatı, resul ve nebi kavramları arasındaki fark ve Resulullah’a hakaretin cezası konularını irdeliyor.

Cahit Karaalp, Kur’an tefsirinden bir sapma örneği olarak “Yaşayan Kur’an” tefsirindeki aşırı yorumlara dikkat çekiyor.

Ahmet Kerim Artuk, Özgür Üniversiteli buluşmasının atmosferini ve izlenimlerini paylaşıyor.

Alaaddin Yurderi, Sezai Karakoç’un oruç yazılarındaki ifade gücünü yorumluyor.

Süleyman Ceran, Doğu Türkistan’daki Çin zulmünü gözler önüne seren “Adı Soykırım” belgeselini değerlendiriyor.

Abdulfettah İsmail Şenbaş, Kadızâdelilerle ilgili yeni yayınlanan bir çalışmayı; Ali Durmuş’un “Kadızâdeliler Hareketi” kitabını tahlil ediyor.

Dergide Celal Kurşun, Fevzi Zülaoğlu ve Bünyamin Doğruer’in de birer şiiri bulunuyor.

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

İRTİBAT:

0212 524 10 28

haksozdergisi@gmail.com

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı