Haksöz dergisinin Nisan 2021 sayısı çıktı

​​​​​​​Haksöz dergisinin, Nisan 2021 tarihli 361. sayısı okurlarıyla buluştu. Kapakta dosdoğru olmakla ilgili Kur’an’ın emrine yer veriliyor.

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla başladığı aylık yayınında 30 yılı geride bırakan Haksöz dergisi Nisan 2021 tarihli 361. “Emrolunduğumuz Gibi Dosdoğru Olmak” manşetiyle çıktı.

Gündem’de siyasi gelişmeler ve iktidarla kurulan ilişkiler konusunda adaleti ve hakkın şahitliğini ıskalayan tutumlar eleştirilirken özelde Müslümanların ve İslami çevrelerin üzerine düşen sorumluluklara işaret ediliyor.

Musa Üzer, hükümete verilen desteğin devlet kimliğinin içselleştirilmesine dönüşmesinin risklerini ele alıyor. Cari siyasal kültüre karşı duruş ortaya koymanın önemine dikkat çeken Üzer, özgün bir kimlik inşasının kaçınılmazlığının altını çiziyor.

Hamza Türkmen, M. Kemal Atatürk’ün nüfus hüviyetinde yer alan ifadeden mülhem Kemalist olarak nitelediği gençliğin hikâyesini dünden bugüne irdeliyor. Ulusalcı, darbeci-devrimci, sosyalist, liberal, liberal-solcu ve LGBT’li gençliğin sosyolojisini ve siyasal erk ve militarizm ile bağını analiz eden Türkmen, tarihî veri ve belgelerle yazısını boyutlandırıyor.

Ramazan Yazçiçek, bir önceki sayıda başladığı liberalizm yazısının devamında İslam’ın neden liberalizm ile birlikte anılmasının mümkün olmadığını gözler önüne seriyor. Liberalizmi Aydınlanma felsefesinden beslenen laikliğin yeşert­tiği fitne olarak değerlendiren Yazçiçek, liberalizmi ilkesel ve yaşamsal tutarsızlıkları cihetiyle tahlil ediyor.

Ahmet Murat Kaya, Kur’an’ın Mekke dönemi sosyal ve siyasal metodolojisi üzerinden bugünü okumanın değerine işaret ettiği yazısında çoğulcu, adil ve şeffaf bir siyasi-ekonomik sistemin kurulmasını sağlamanın dinî vücûbiyetini tartışıyor.

Bu sayıda söyleşi konuğu Prof. Dr. Ömer Türker. Varlık ve ahlak üzerine gerçekleştirilen söyleşide Türker, varlık-ahlak ilişkisi, kelam ekolünün sudur teorisi, İslam düşüncesinde felsefe ekolü, modern dönemde ahlakı inşa etmek, İslam ve Batı ilim geleneği arasındaki temel ayrım, pratik felsefenin yeniden inşası üzerine sorulara cevap veriyor.

Mustafa Akman, klasik kaynaklarda mezhepler tarihini incelediği yazısında mezhep ve ekollerle ilgili kaynaklardaki eksikler ya da hizbî yaklaşımdan neşet eden yanlı tutumlara işaret ediyor. Kaynakları tahlil ettiği yazısında Akman, kardeşliği değil adaveti temel alan tasnifin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Rıdvan Kaya, hataları düzeltme sorumluluğuna dikkat çektiği yazısında uyarılara/eleştirilere kulak kabartmanın önemine değiniyor. Resul ve sahabeden örneklere de yer verdiği yazısında Kaya, insanın kendine karşı adil olması gerekliliğine vurguda bulunuyor.

Çeviri yazılarda Fabrice Balanche, Suriye üzerinde egemenliği sağlayamayan Esed rejiminin geleceğini tartışırken, Alessandra Cappelletti Çin’in silinen İslami mirasını ve Suzhou şehrinin kayıp camilerinin hikâyesini kaleme alıyor.

Ömer Faruk Şeker, Suriyeli çocukların eğitimde karşılaştığı zorlukları artı ve eksileriyle birlikte değerlendiriyor; pandemi sürecinin durumu nasıl etkilediğini veriler ışığında tahlil ediyor.

Yusuf Yargın, Şankıti’nin “İslam Medeniyetinde Anayasal Kriz” kitabını değerlendirdiği yazısında Şankıti’nin siyasi meşruiyet ve İslam siyasi değerlerine ilişkin yaklaşımlarına yer veriyor.

Fevzi Zülaloğlu, Allah’ı (haşa) denklem dışı bırakmanın insanı nerelere savurabileceğini gözler önüne serdiği yazısında Allah’ın çeşitli vesilelerle hayata olan müdahalesini ve deizm meselesini irdeliyor.

Derginin son sayfasında ise Bünyamin Doğruer’in şiirine yer veriliyor.

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

İRTİBAT: 0212 524 10 28
haksozdergisi@gmail.com

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı