HAKSÖZ HABER
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisi bu ay iki sayı bir arada yayınlandı. Kasım/Aralık 2022 tarihli 380-381. sayısında “Dünyevileşmeye Karşı Ahlakın İnşası” başlıklı bir dosyanın hazırlandığı dergideki yanı sıra aktüel konulara dair analizlere de yer verildi.
Gündem yazısında Erdoğan-Sisi tokalaşmasının yankıları değerlendiriliyor ve dış politikadaki geri çekilme hamlesi tahlil ediliyor.
“Dünyevileşmeye Karşı Ahlakın İnşası” başlıklı dosyada Rıdvan Kaya, düşünce ve eylemlerimize dünya hayatının geçici olduğu bilinciyle yön vermenin önemine değiniyor. Nurcan Büyük, “ben”liğin öne çıktığı ve her şeyin bir gösteri biçimine dönüştüğü bir zeminde hayânın hayat veren iklimine dikkat çekiyor. Şefik Sevim, boşanma olgusunu işlediği yazısında boşanmalara sebep olan faktörleri analiz ederek aile saadetine ulaşmanın yollarına işaret ediyor. Mehmet Göktaş, günümüz konjonktüründe tesettür/örtünme meselesine ve bundan neşet eden sorunlara nasıl yaklaşmak gerektiğini irdeliyor. Hülya Şekerci bireyselleşmenin yaygınlaştığı ve özendirildiği modern dünyada cemaat olma zorunluluğunu ele alıyor. Eyüp Togan, post-sekülerizmin getirdiği dinlerin eşitliği meselesinin çelişkilerine dikkat çektiği yazısında bireyin hakikatle olan ilişkisini de tartışıyor. Fırat Taşdemir, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen’in “Dünyevileşme” kitabını tahlil ediyor. Ayrıca din ve sekülerleşme üzerine kaleme aldığı kitaplarıyla öne çıkan Kadriye Durmuşoğlu ile dosya konusu çerçevesinde geniş bir röportaj yapılmış. Durmuşoğlu, Ahmet Kerim Artuk’un sekülerleşmenin tarihi, teorisi ve aktüel izdüşümleri hakkındaki sorularını yanıtlıyor.
Murat Koç, 2022 Dünya Kupası turnuvasının Katar’da yapılmasının yankılarını değerlendiriyor.
İdlib’in yönetilmesinde HTŞ’nin takip ettiği siyasetin analiz edildiği Jana el-İssa ve Hassan İbrahim imzalı yazı İbrahim Alpay çevirisiyle dergi okuyucularının istifadesine sunulurken, Gökhan Ergöçün’ün çevirdiği Ilap Pappe imzalı yazı ise projeksiyonu İsrail’in yeni hükümetine tutuyor.
Türkiye’de İslami bilinçlenme sürecine dair tanıklıkları derleyen Hamza Türkmen, bu sayıda Hüsnü Aktaş ile yaptığı uzunca sohbetin satır aralarında 1970’li yılların fikrî ve siyasi ortamına mercek tutarken bilhassa Aktaş’ın anlatımı üzerinden Yeni Ölçü dergisinin hikâyesine yer veriyor.
Murat Kayacan, toplumlara örnek olan peygamberlerin güzel örnek oluşlarıyla ilgili ayetleri inceliyor.
Lütfi Çiftçi, Kur’an-ı Kerim’deki ayetlere referansla ittibâ ve tebaa kavramlarının analizini yapıyor.
Bünyamin Doğruer, İslam’da adaletin önemini ortaya koyan çalışmasını dergi okuyucularıyla paylaşıyor.
Abdurrezak Dervişoğlu, gençlik üzerine kaleme aldığı yazısında Eylül ayının sonlarında vefat eden İslam âlimi Yusuf el-Karadavi’nin nasihatlerini merkeze alıyor.
Abdulfettah İsmail Şenbaş, Arnold J. Toynbee’nin “1920’lerde Türkiye / Hilafetin İlgası” adlı kitabını değerlendiriyor.
Alaaddin Yurderi, vefatının birinci yılında merhum Sezai Karakoç’un ölüme bakışını ve ölüm ötesine dair düşüncelerini irdeliyor.
Derginin arka kapağı ise Doğu Türkistan için ayrılmış.
İRTİBAT:
0212 524 10 28