Haksöz Dergisinin Ekim 2019 Sayısı Çıktı

Haksöz, Ekim 2019 tarihli 343. Sayısında “yargı reformu”nu kapağa taşıdı.

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisinin Ekim 2019 tarihli 343. Sayısı çıktı. “Yargı Reformu mu Makyajı mı?” manşetiyle çıkan dergide çeşitli konular ele alınıyor.

Kapak konusu olan Gündem’de yargı reformu adı verilen pakete dair eleştirel bir yaklaşım göze çarpıyor. Yargıda yaşanan çürümenin önüne yara bandı yapıştırmak ile değil ancak yaraya neşter vurmakla geçilebileceği vurgulanarak söz konusu paketin, yansıdığı kadarıyla umutları boşa çıkaracak nitelikte olduğu belirtiliyor.

Bahadır Kurbanoğlu, özellikle yargıdan neşet eden sorunlara işaret ettiği yazısında hak-adalet konularındaki motivasyonlarımıza dikkat çekiyor. Mağdurun kimliğine bakılmaksızın hakkı gündemleştirmenin mümin sorumluluğu olduğuna dikkat çeken Kurbanoğlu, bu konularda ölçülü olmanın da önemine değiniyor.

Oktay Altın, Mısır’da yeniden başlayan Sisi karşıtı gösterilerin arka planını ve dinamiklerini analiz ettiği yazısında muhtemel gelişmeleri yorumluyor. Benzer şekilde David Hearst’ün dergi okuyucuları için tercüme edilen yazısı da Mısır’daki gösterileri ve akıbetini değerlendiriyor.

Gökhan Ergöçün tarafından tercümesi yapılan diğer iki yazıda eski Guantanamo tutsağı Muazzem Beg, İhvan lideri Muhammed Bedii ile ilgili izlenimlerini; Arun Venugopal ise FBI adına muhbirliğe zorlanan New York’taki Müslüman bir göçmenin çıkış arayışını ele alıyor.

Eyüp Togan’ın tercüme ettiği Elizabeth Tsurkov imzalı yazı ise Suriye Alevilerini konu alıyor. Savaşta rejimden yana durmalarının Alevi toplumuna ne getirdiği ve neler götürdüğü içeriden bir gözlemle genişçe analiz ediliyor.

Yusuf Yargın, savaş, katliamlar, zorunlu göç gibi nedenlerle Afganistan halklarının yaşadığı dramı, ülkenin yakın siyasi tarihiyle birlikte gözler önüne seriyor.

Rıdvan Kaya, Hud Suresi 116. Ayetten hareketle kaleme aldığı yazısında muslihlerden olmanın önemine dikkat çekiyor. Kaya, durmaksızın hayra çağırmanın, uyarmanın ve ıslah çabasının ertelenemez bir mümin sorumluluğu olduğunun altını çiziyor.

Fevzi Zülaloğlu, dünyadaki son anlarımız konulu yazısında ölüm hakikatini ve bu konunun ayetlerde nasıl işlendiğini ortaya koyuyor. Zülaloğlu, ölüm sonrasına hazırlanma ve Resulullah (s)’ın son dualarına da yazısında yer veriyor.

İsmail Şenbaş tarafından tercüme edilen Wail Hallaq’ın makalesi “Modern İslam”ın hukuk alanındaki krizlerini inceliyor. İslam tarihinde, Osmanlı’da hukukun ve otoritenin ele alınış biçimiyle modern ulus devletin ele alış biçimini kıyaslayan Hallaq, hukukun bağımsızlığının önemine dikkat çekiyor.

Alaaddin Yurderi, Fethi Benslama’nın psikanalizi kullanma şekli üzerinden İslam bilgisi ve metinlerini seküler psikanaliz verileriyle okumanın sorunlarını değerlendiriyor.

Fevzi Zülaloğlu ve Bünyamin Doğruer’in şiirlerine de yer verilen derginin arka kapağı ise Keşmir’e ayrılmış.

İRTİBAT: 0212 524 10 28

haksozdergisi@gmail.com

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı