HAKSÖZ-HABER
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, Aralık 2013 tarihli 273. Sayısında Suriye’de Baas rejimine karşı ve Mısır’da darbecilere karşı verilen direnişi kapağa taşıdı. Suriye direnişinin yiğit komutanı Abdulkadir Salih’in de kapağa taşındığı dergide dershane gündemine yoğun yer veriliyor.
Gündem’de Tunus, Libya, Mısır ve Suriye’de yaşanan sürece dair genel bir muhasebe yapan Haksöz, Ortadoğu intifadalarına dair son süreçte ortaya çıkan karamsarlığın tutarlılığını sorguluyor. Bu minvalde Bahadır Kurbanoğlu, Mısır’da yaşanan devrim, Mursi dönemi ve darbe süreçlerini genel bir okumaya tabi tutuyor ve geleceğe dair yorumlarını paylaşıyor. Mehmet Ali Kaçmaz ise Mısır’da ordu, medya, yargı, İsrail ve ABD ile ilişkileri de irdelediği yazısında devrimden darbeye İhvan’ın tutumunu değerlendiriyor. Enes Hamid ise Müslüman Kardeşler Teşkilatı içinde Kız Kardeşlerin artan siyasal ve sosyal etkinliklerine dikkat çekiyor.
Dershane gündemi de dergide yoğun olarak tartışılmış. Rıdvan Kaya, dershane gündeminin ortaya çıkardığı soru işaretlerine cevap ararken tepkilerin ne kadar sağlıklı olup olmadığını sorguluyor. Ersoy Göveç, çeşitli verilerle desteklediği yazısında dershanelerin eğitimde ne gibi bir misyon üstlendiğini ve gerekli olup olmadıklarını ele alıyor. Musa Üzer ise bu tartışmanın hatırlattıklarını ele aldığı yazısında üslup sorununa dikkat çekiyor ve meseleye adalet merkezli yaklaşmanın önemine atıfta bulunuyor.
Mehmet Ali Aslan, Liva et-Tevhid komutanı Abdulkadir Salih’in şehadetini konu aldığı yazısında Salih’in hayatı, mücadelesi ve fikirlerinin Suriye direnişine katkılarına dikkat çekiyor. Tracey Shelton, Suriyeli kadınların yaşadığı dramı gözler önüne seriyor.
Mustafa Siel, Mearic Suresinin ilk 21 ayetinin tefsirini ışığında ahiret hayatı ve cehennemi ele alıyor.
Kenan Levent, toplumsal kutuplaşma ve diyalog konusunu fikrî, kurumsal, maddi ve inanç-ahlak alanı üzerinden değerlendiriyor.
Mustafa Yılmaz, “Yirmi Yan Değini” serisini eleştiri, akıl ve gelecek kavramları üzerinden sürdürüyor.
Ahmet Şat, Ortadoğu’daki mevcut tabloya dair değerlendirmelerini Haksöz okuyucularıyla paylaşıyor.
Gülşen Demirkol Özer, 28 Şubat sürecindeki dershane hatıralarını öykü tadında kaleme alırken Ali Ekber Konuk, son kitaplardan bir seçkiyi okurların ilgisine sunuyor. Bünyamin Doğruer, Hatice Kübra Baytap ve Gülfer Güzel’in şiirlerinin yayınlandığı dergide son olarak Ali Değirmenci’nin şehit komutan Abdulkadir Salih’in anısına yazdığı deneme ile son buluyor.
Derginin arka kapağı ise Mısır’da tutuklanan kız kardeşlerimize ayrılmış.
İrtibat Tel: 0212 524 10 28
Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin TIKLAYIN...