“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisinin Aralık 2016 tarihli 309. Sayısı çıktı. Halep’i kapağa taşıyan dergi, “Çökertilmeye Çalışılan Ümmetin İradesidir!” vurgusunayer veriyor.
“Halep: Direnişin Onuru, Dünyanın Utancı” başlıklı Gündem yazısında söz konusu Müslümanlar olunca doğusuyla batısıyla tüm zalimlerin nasıl aynı cephede yer aldığına dikkat çekiliyor. Yaşanan vahşet karşısında dünyanın suskunluğuna işaret eden dergi, Müslümanların tepkisizliğinin de kahredici olduğunu belirtiyor.
Ali Gözcü, 15 Temmuz sonrası daha çok dillendirilen vatan, bayrak, millet söylemleri üzerinden ümmetçi perspektifi ve inşa-ıslah yükümlülüğünü ele alıyor.
Türkiye’de yoğun tartışmalara neden olan “Erken Evlilik Yasası” Bahadır Kurbanoğlu ve Hamza Türkmen tarafından çeşitli açılardan irdeleniyor.
Murat Koç ve Süleyman Nazlıcan ise yükselen PKK şiddeti sonrasında HDP’li vekillerin ve siyasetçilerin tutuklanmasını değerlendiriyor. Kürt sorununda gelinen noktanın irdelendiği yazılarda mevcut sürecin nerelere evrilebileceğine dair analizler yapılıyor.
Şuayb Mekeç başta Halep/Suriye olmak üzere İslam coğrafyasındaki gelişmeler üzerinden üzerimize düşen sorumluluklara dikkat çekiyor.
İki çeviri makaleye yer verilen dergide David Hearst, Suudi Arabistan’ın bölgedeki gelişmelerle ilgili attığı adımlar tahlil ediyor. Will Worley ise Arakan’da Rohingya Müslümanlarının yaşadığı zulmü betimliyor.
Çelebi Kartal laiklik ve sekülarizm kavramlarını irdelediği yazısında İslam’ın bunların da karşısındaki konumlanışını irdeliyor.
Nurcan Büyük, Kur’an’da dünya ve ahiret ilişkisini inceleyen genişçe yazısıyla ahiret bilincinin dünyadaki varoluş mücadelesiyle irtibatını tahlil ediyor.
Kenan Levent, “İzzet” kavramını incelediği yazısında izzet sahibi olmaktan alıkoyan unsurların yanı sıra izzeti sağlayan faktörleri ele alıyor.
Şefik Sevim, “ibret” kavramını incelediği yazısında Müslümanca tutum açısından ibret almanın önemine dikkat çekiyor.
Murat Kayacan “Hakikat-i Muhammediye” kavramını ve köklerini irdelediği yazısında bu kavramın taşıdığı anlamların yaratılış gerçeği karşısındaki çelişkilerine işaret ediyor.
Mustafa Siel, Abese Suresi tefsirine devam ettiği yazısında nimet ve nankörlük kavramlarını inceliyor.
Dergide Halep üzerine Bünyamin Doğruer’in şiirini, Osman Sevim’in ise denemesini okuyabilirsiniz.
İRTİBAT: 0212 524 10 28
haksozdergisi@gmail.com