Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı

Haksöz dergisi Ağustos 2024 tarihli 401. sayısını yayınladı. Kapakta Gazze’de yaşanan soykırımda İsrail ve ABD’nin suç ortaklığına dikkat çekiliyor.

HAKSÖZ HABER

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz’ün 401. sayısı çıktı. Ağustos 2024 tarihli dergi “Siyonist Soykırımın Emperyalist Ortağı ABD” manşetiyle soykırım suçunda ABD’nin ortaklığını konu ediniyor.

Gündem yazısında Netanyahu’nun ABD Kongresinde defalarca alkışlanmasının Batı medeniyetinin gerçek yüzünü nasıl bir kez daha ve net bir şekilde gösterdiğine işaret edilirken soykırıma karşı Gazze’nin 300 gündür devam eden kesintisiz direnişine dikkat çekiliyor.

Hamza Türkmen, kapak konusunu ele aldığı yazısında ABD-İsrail dayanışmasına yönelik ortaya nasıl bir tavır ve mücadele örnekliği koymak gerektiğini yorumluyor. Türkmen, küresel cahiliye değer planında kavram ve kurumlarıyla çökerken küresel intifada eğiliminin önüne çıkan fırsatlara işaret ediyor.

Victoria Britain, Gazze’de İsrail işkencelerinin ve diğer suçlarının yol açtığı travmalara dair gözlemlerini paylaşıyor.

Mültecilere yönelik Kayseri’de fitillenen ve birçok şehre yayılan ırkçı saldırılar ve hükümetin geri gönderme politikasına ilişkin sorulara HÜDA PAR GİK Üyesi Av. Mahmut Şahin’le yapılan bir röportajla cevap aranıyor.

Charles Lister, Suriye’de ve hassaten Dera’da Esed karşıtı muhalefetin yeniden varlık göstermeye başlamasının nelere gebe olabileceğini tartışıyor.

Bangladeş’te başlayan protestolar ve Hasina hükümetinin yüzlerce öğrenciyi katletmesi hakkında dergide Yahya Fırat’ın sorduğu sorulara Bangladeşli akademisyen Muşir Rahman cevap veriyor. Konuyla ilgili bir de tercüme yazıya yer veriliyor: Şehidu’l Alam, Bangladeş’teki protestoların mahiyetini inceliyor.

Fevzi Zülaloğlu, sokak köpekleri üzerinden Türkiye’de uzunca bir süredir yaşanan tartışmayı farklı bir açıdan ele alıyor. “Yeryüzünün halifesi” tanımı üzerinden konuya yaklaşan Zülaloğlu, meseleyi Kur’an’daki ilgili kavramlar üzerinden tartışıyor.

Rıdvan Kaya, “ülfet” kavramı çerçevesinde müminler arasında dostluğun, kardeşliğin gerektirdiklerini; sohbet kültürü ve adabını; diyalog, birliktelik ve yakınlaşmanın önemini ayet ve hadisler ışığında ele alıyor.

Murat Kayacan, Hûd suresinin tefsirine başladığı yazısında ilk yedi ayeti inceleyerek ilahi mesaj ve insanların sorumluluklarını irdeliyor.

Mustafa Akman, yine bir portre yazısıyla katkıda bulunarak Ebû Şekûr es-Sâlimî’nin hayatını, eserlerini, düşüncelerini ve Mâturîdî geleneğe katkılarını inceliyor.

Cündüllah Avci, “Ameller niyetlere göredir.” hadisini incelediği yazısında amel ve niyet birlikteliğinin önemini ortaya koyuyor.

Ali Emre, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’ın kitabı “Diken ve Karanfil”i uzun uzadıya tahlil ediyor.

Eyüp Togan, Suriye’den Filistin’e uzanan bir direniş hikâyesi olarak Peren Birsaygılı Mut’un “İzzeddin el Kassam” adlı kitabını değerlendiriyor.

Dergide Bünyamin Doğruer ve İlyas Sayım’ın Gazze temalı şiirlerine yer veriliyor.

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

İRTİBAT: 0212 524 10 28

haksozdergisi@gmail.com

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinden Suriye özel sayısı
Haksöz dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı