Haksöz Dergisinin 262. Sayısı Çıktı!

Ocak 2013 tarihli 262. Sayısıyla okurlarının karşısına çıkan Haksöz Dergisi, Suriye’ye yönelik yardım çağrısını kapağa taşıdı.

HAKSÖZ-HABER

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi 2013 yılının ilk sayısında Suriye halkıyla dayanışmaya çağırıyor: “Suriyeli Kardeşlerimize Ensar Olma Zamanı”

“Bir İnsanlık Testi Olarak Suriye ve İman İmtihanımız” başlıklı Gündem yazısında Suriye için yardım seferberliğinin önemine dikkat çekilirken yardımın da ötesine geçip şahitlik sorumluluğumuzun altı çiziliyor. Konu çerçevesinde İHH Hatay Kriz Merkezi Sorumlusu Muhammed Yorgancıoğlu ile Özgür-Der Suriyeli Muhacirlere Yardım Komisyonu Sorumlusu Hasip Yokuş ile yapılan röportajlar kardeşlerimizin içinde bulunduğu hali gözler önüne seriyor.

Yardım seferberliğinin haricinde de Suriye gündemi dergide ağırlıklı yer edinmiş. Bülent Şahin Erdeğer, şiddet karşıtı söylemleriyle yeniden öne çıkan Cevdet Said’in düşüncelerini eleştiriye tabi tutarken, Haşim Ay, Suriye Kürt grupları ile intifada hareketi arasında gelişen ilişkileri değerlendiriyor. Adnan Zülfikar, Barry Rubin ve Basil Kudat’tan yapılan çeviriler de Suriye direnişini farklı perspektiflerden anlama açısından önemli veriler içeriyor. Son Suriye şehidimiz Hamza Yavuz’u ise Bahadır Kurbanoğlu’nun kaleminden okuyabilirsiniz.

Mısır’daki gelişmeler ve Mursi karşıtlarının tutarsızlıkları Rıdvan Kaya’nın kaleminden değerlendiriliyor. Referandum sonuçlarını yorumlayan Kaya, Mısır İslamcılarını bekleyen iktidar imtihanına dair kanaatlerini paylaşıyor.

Son zamanların en çok tartışılan konularından biri, İslamcıların AK Parti iktidarı sürecinde sisteme eklemlenmesi meselesi Musa Üzer tarafından tahlil ediliyor. İslamcıların dünü ve bugününü de kıyas eden Üzer, İslamcılık üzerine ortaya konan tespitlerin yüzeyselliğine ve “dışarıdanlığı”na dikkat çekiyor.

Kenan Levent, Batı’nın Ortadoğu intifadaları üzerindeki rolü tartışmalarını ele alarak tarihî ve toplumsal yasaları göz ardı eden yaklaşımların kolaycılığına dikkat çekiyor.

Hasan Soylu, ODTÜ olaylarını analiz ediyor. ODTÜ olaylarını öğrencilerin özgürlük haykırışı olarak okumak doğru mu?

Mustafa Siel, tefsir çalışmalarına İnsan Suresi üzerinden devam ediyor. Siel’in çalışması hayatın ve gaybın anlamı üzerine.

Şuayp Mekeç, Kur’an’daki ayetlerden kalkarak zulme karşı çıkmanın imani bir gereklilik olduğunu işliyor.

Dergide dikkat çeken bir diğer yazı Ali Değirmenci’ye ait. Değirmenci, Mehmed Âkif ve İslamcılık konusunu tahlil ediyor.

Derginin edebiyat sayfalarında da bir yoğunluk gözleniyor:

Murat Koç, Roboski ziyareti üzerinden bir deneme kaleme alırken, Gülşen Demirkol Özer, kamudaki başörtüsü yasağına farklı bir üslupla yaklaşıyor. Süleyman Ceran ise Srebrenitsa’daki gözlemlerini Suriye’de yaşananlarla kıyaslayan içten bir çalışmayı dergi okuyucularıyla paylaşıyor. Son sayfa ise Bünyamin Doğruer’in şiirine ayrılmış.

Derginin arka kapağı ise 1. Yıldönümü dolayısıyla adalet talebiyle Roboski katliamına ayrılmış… 

---------

İRTİBAT: 0212 524 10 28 haksozdergisi@gmail.com

Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin TIKLAYIN...

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı