Haksöz Dergisinin 252. Sayısı (Mart 2012)

Haksöz Dergisi, Mart 2012 tarihli 252. sayısında Suriye direnişini kapağa taşıdı: “Suriye’yi Direniş Özgürleştirecek!”

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz Dergisi, Mart 2012 itibariyle 252. sayısını yayınladı. Bu sayıda çeşitli konuların yanı sıra ağırlıklı olarak Suriye konusu işlendi.

15. yılına denk gelmesi hasebiyle Gündem’de 28 Şubat darbesini konu edinen Haksöz’e göre bu defter, hesaplaşmadan kapanmayacak. 28 Şubat sürecinde yaşanan utanç manzaralarının unutulmaması gerektiğinin altını çizen Haksöz, tüm sorumluların vakit geçirilmeksizin yargılanması talebini güçlendirme çağrısında bulunuyor. Gündem yazısında kesintisiz eğitim dayatması, 4+4+4 sistemi ve ilköğretimde devam eden başörtüsü yasağı da değerlendiriliyor.

Suriye gündemini değerlendiren Rıdvan Kaya, bu saatten sonra ya direnişin zaferinin ya da soykırımın olacağını belirterek direnişe sahip çıkmak gerektiğini vurguluyor. Katliamın kanıksanmasının ve çeşitli iddialarla yaşanan vahşetin perdelenmesinin çirkinliğine dikkat çeken Kaya, tartışmalarda hangi tarafın “işbirlikçi” sıfatını hak ettiğini sorguluyor.

Suriye direnişi üzerinden yaşanan tartışmalarla ilgili dergide Suriyeli bir muhalifle röportaj yapılmış. Suriye Milli Meclisinden Halid Hoca, gündeme gelen çeşitli iddialara ilişkin soruları yanıtlıyor.

Bir diğer Suriye gündemi ile ilgili yazıda Musa Üzer, İran’ın tutumunu analiz ediyor. Dünden bugüne İran’ın Suriye politikalarını değerlendiren Üzer, İran’ın Suriye intifadasına yönelik olumsuz tutumunun çelişkilerini sıralıyor.

Libya ile ilgili çalışmalarına devam eden Lokman Doğmuş, bu ay devrimden sonra Libya’da yaşanan sorunları ve bu sorunları aşma imkânlarını yorumluyor. Cihan Şahine ise seçim sonrası Mısır’da siyasal İslam tartışmalarına dikkat çekiyor.

Kur’an çalışmalarının da yoğun olarak yer aldığı derginin bu sayısında Mustafa Siel, kibir ve istikbar konusunu İslami şahsiyet ve cemaatler üzerinden ayetler ışığında ele alıyor. Bülent Şahin Erdeğer, “Kur’an’ı bugün nasıl anlayacağız?” sorusundan hareketle metodik bir önermede bulunuyor. Cengiz Duman, tahtına bırakılan “ceset”in mahiyeti üzerinden Hz. Süleyman’ın yaşadığı imtihanı ve Müslümanların çıkarması gereken dersi analiz ediyor. Fevzi Zülaloğlu ise “Allah kimlerle beraberdir?” sorusuna cevap arıyor.

İnceleme yazılarının da yer aldığı dergide Hasip Yokuş, MNP’den Saadet’e kadar Milli Görüş çizgisini değerlendiriyor ve ortaya koyduğu pratikler üzerinden bu çizginin İslami hareket olarak nitelenip nitelenemeyeceğini analiz ediyor. Hamza Türkmen ise Sağ Kemalizm’i değerlendirdiği yazısında Sağ Kemalizm’le yüzleşmenin gerekliliğine vurgu yapıyor.

Kültür-sanat sayfalarında Ali Değirmenci, İbn Haldun’un hatıralarından yararlandığı yazısında İbn Haldun’un Timur’la olan ilişkilerini değerlendiriyor. Dergide son olarak Mustafa Siel ve Bünyamin Doğruer’in şiirleri yer alıyor.

 

İrtibat: 0212 524 10 28 / 534 58 08 ● haksozabone@gmail.com

***

Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin TIKLAYIN...

 

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı