Haksöz dergisinden “Toplumsal Yozlaşma” konulu özel sayı

Haksöz dergisi “kadına şiddet, aile, yozlaşma” özel dosya konusu ile iki sayı bir arada çıktı.

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisi, Ağustos-Eylül 2020 tarihli 353-354. sayısında yozlaşma tehdidini manşete taşıdı. Dosya kapsamında İstanbul Sözleşmesi, kadına şiddet, kadın cinayetleri, toplumsal cinsiyet eşitliği, aile, ahlaki yozlaşma, gençlik problemleri vb. konular etraflı bir şekilde irdeleniyor.

Gündem’de toplumsal sorunları medyatik yönlendirmelerle değil, İslami ilkelerle değerlendirmenin önemine dikkat çekiliyor. Ahlaki hassasiyetlerin alabildiğine aşındırıldığı, insanlara neredeyse hiçbir ulvi değer sunulmadığı, cinsel arzu ve isteklerinse sürekli kışkırtıldığı ortamları inşa edenlerin tüm bu kirli zeminin ürünü olarak ortaya çıkan suçların işlenmesinde sorumluluklarına dikkat çekiliyor.

Dosya konusu çeşitli açılardan birçok yazar tarafından oldukça geniş bir şekilde ele alınıyor. Hülya Şekerci, İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin yaklaşımları tartıştığı yazısında alternatif yaklaşım önerisini de gündeme getiriyor. Ali Bulaç, “toplumsal cinsiyet” ve “cinsiyet” kavramlarının entelektüel analizini yaparak İslam’ın cinsiyetlere yüklediği anlam ve aile modelini ele alıyor. Rıdvan Kaya, kadına yönelik şiddete karşı çıkılmasının tek başına yetmeyip bu ortamları besleyen toplumsal yozlaşma unsurlarına da karşı çıkmanın önemine işaret ediyor. Mustafa Siel, ayetlerden hareketle İslam’ın eşcinsel sapkınlıklara ilişkin yaklaşımını ve zinanın yol açtığı ifsat tablosunu konu ediniyor. Fevzi Zülaloğlu, peygamberlerin aileleri ile ilgili ayetler üzerinden nübüvvet tarihinin aile modellerini inceliyor. Nimet Orbay, adalet ve zulüm kavramlarını ve bu kavramların toplumsal hayatımızdaki izdüşümlerini irdeliyor. Zehra Türkmen, gençlik sorunlarına ve gençlerle doğru iletişim kurabilmenin yollarına dikkat çekiyor. M. Yasir Bayram, modern ve postmodern anlayışların kuşatmasından sıyrılmanın değerini konu ediniyor. Kenan Levent ise eleştiride üslup üzerine kaleme aldığı yazısında ilim-amel boyutuyla nasıl bir duruş sergilemek gerektiğini ortaya koyuyor.

Ayrıca dünyevileşme, dinin toplumsal işlevi, hakikat, ahlak ve gençlerle ilişkide yeni bir dil, vizyon üzerine yapılan Hülya Şekerci’nin Prof. Dr. Mustafa Tekin ile yaptığı röportajı da okuyabilirsiniz.

Hamza Türkmen, “Çoğunluk Görüşü ve İhtisas Şurası” başlıklı incelemesinde Kur’an’da, Resul’ün hayatında ve İslam tarihindeki kimi pratiklerde şuranın uygulanma biçimlerini ortaya koyarak geniş ve dar şuranın zeminini ve imkânlarını ele alıyor.

Mehmet Hasip Yokuş, Kürt sorununda yeni paradigma arayışları üzerine yorumunu dergi okuyucusuyla paylaşıyor.

Will Christou, M. Suyuti Dindar’ın çevirdiği yazısında Amerikalı gazeteci Bilal Abdulkerim’in ABD’nin “ölüm listesinden” çıkma mücadelesini anlatıyor.

Ahmet Murat Kaya, Birikim dergisinde yayınlanan Hüseyin Padır imzalı bir İslamcılık eleştirisini değerlendiriyor; içe dönük ve derinlikli tartışma başlıkları üretmenin önemine dikkat çekiyor.

İsmail Hakkı Karagüzel, Mevlana Ebu’l Kelam Azad’ın “Ölümsüz Müdafaası” kitabını kritik ediyor.

Bünyamin Doğruer’in şiirine de yer verilen derginin arka kapağı ise Sisi cuntasının zindanlarında hayatını kaybeden İhvan yöneticisi İssam el-Eryan’a ayrılmış.

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

İRTİBAT: 0212 524 10 28
haksozdergisi@gmail.com

Haksöz Dergisi Haberleri

Haksöz dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül-Ekim 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2024 sayısı çıktı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı